Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

Baktalórántháza-Nyírmada-Vaja

2013. július 07. - Andre Lowoa

 Szent György nagyvértanú Görög Katolikus templom

Templomunk története egészen a XVII. századra tekint vissza. IV. Barkóczi László, aki 1630-ban királyi birtokként kapta Nyírbaktát, végrendeletében említést tesz az úgynevezett "orosz falurész"-ről, mely Bakta és Lórántháza között húzódik. Az elnevezés onnan ered, hogy az északkeleti Felvidékről ruténeket telepítetek be, akik a helyi görög katolikusokkal összefogva, 1693-ban egy fatemplomot építettek, és egyben az anyaegyháztól, Petneházától leszakadva, önálló egyházközséget hoztak létre. 1806-ban még az ungvári források arról tájékoztatnak, hogy a fatemplomot nemrég restaurálták, viszont a 30-as évek elején már épül az új, téglából készített, torony nélküli templom. Források hiányában, a fatemplomról nem tudjuk, hogy elpusztult, vagy csak egyszerűen időszerűtlenné vált, viszont 9 évi küzdelmes munka után, 1842 áprilisában elkészült az új templom.

A főútra merőlegesen helyezkedik el, szentélye keletelt, egyhajós, késő barokk stílusban épült. A templom oldalfalait lapos falsávok tagolják, ezek közeiben pedig az északi és déli falakon két-két félköríves, egyszerű keretes ablakok helyezkednek el. A szentély falain három színes ablaküveg található, melyeket egy-egy félköríves vakfülke választ el egymástól.

1905-ben a templom kiegészült egy ugyancsak barokk stílusban készült harangtoronnyal, melyet egy laternás süveg tetején lévő kettős kereszt zár le. A toronyban jelenleg három harang van: egy 65-93-200 kg-os. A templom belsejében, a keleti egyházra jellegzetes ikon képek, reprodukciók, liturgikus eszközök, felszerelések találhatók.

A templom harangját 2004-ben felújította az egyházközség, majd pedig a 2005-2006 évben a hívek lelkes adakozásának és az EU-s forrásoknak köszönhetően a templom teljes egészében megújult


BAKTALÓRÁNTHÁZA Urunk Mennybementele templom

Építésére vonatkozó okleveles adat nem maradt fenn, de alaprajzi elrendezése és színes-mázas téglafalazata alapján a XIII. század második felére tehetjük építését, felszentelésére 1282-ben került sor. A XVI. század elején a templom hajóját nyugat felé megtoldották, tetőzetét a sekrestyével együtt megemelték. A XVIII. században került a bővített templom elé a zömök, kétszintes, ikerablakos torony. A toronyban egy 1595-ös évszámú harang függ, amit Tatay István, az ecsedi Báthory István titkára öntetett.


 Szent Imre templom


 NYÍRMADA Szent Miklós püspök-templom



 Mária az egyház anyja templom

A templom 1988-89-ben épült.



 VAJA Szent Kereszt felmagasztalása Görög Katolikus templom

A templom 2001-2002 között épült.

süti beállítások módosítása