Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Merkel bukására készülnek, bűnbakot gyártanak a bevándorláspártiak

2017. február 20. - Andre Lowoa

A német sajtó hetek óta azt sulykolja a lakosságnak, hogy Angela Merkel pártja amiatt fogja elveszíteni a választásokat, mert idegen hatalmak beavatkoznak a választási folyamatba.

A német titkosszolgálatok készen állnak arra, hogy meghiúsítsák a választások során várható adatmanipulációs kísérleteket – írja a Bild am Sonntag. A lap emlékeztet, hogy a múlt hónap folyamán a német külföldi hírszerző szolgálat, a BND (az a titkosszolgálat, ami az amerikaiakkal együttműködve hallgatta le fél Európát) azzal vádolta Oroszországot, hogy megpróbálja majd befolyásolni a 2017-es választások eredményét.

„Nem fogjuk hagyni, hogy bárki beavatkozzon a választási folyamatba, legyen bármely ország is a befolyásolási kísérlet forrása. A külföldi és belföldi hírszerző ügynökségek figyelik a manipulációs kísérletekre utaló jeleket.” – írták.

Oroszországot tavaly még összeomlás szélén álló középhatalomnak mutatta az atlantista sajtó, de időközben kiderült, hogy szerintük mégis az orosz titkosszolgálatok választották meg a „világ egyetlen szuperhatalmának” elnökét.

A német titkosszolgálatok nemrég szintén azzal vádolták Oroszországot, hogy megpróbálja majd befolyásolni a 2017-es választások eredményeit. A vádak megfogalmazása – és a vizsgálat lefolytatása – után azonban kiderült; semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az oroszok a választási eredmények befolyásolását célzó dezinformációs kampányt folytatnának Németországban.


http://www.hidfo.ru/2017/02/merkel-bukasara-keszulnek-bunbakot-gyartanak-a-bevandorlaspartiak/

Az USA bennfentes kereskedéssel vádol kínai állampolgárokat

2017. február 20. - Andre Lowoa

Egy amerikai kormányügynökségnek rendkívüli bírói rendelet írta elő, hogy illegális profitot parkoltató számlákat fagyasszon be a DreamWorks Animation SKG felvásárlásával kapcsolatban, bennfentes kereskedés vádja miatt.

A Securities and Exchange Commission azt állítja, az ügyben érintett befektetési ügynökök több mint 29 millió dollár illegális profitot tartanak azokon a számlákon, melyek egy rendkívüli bírói rendelet miatt befagyasztásra kerülnek.

A Comcast Corp tavaly áprilisban vásárolta fel a DreamWorks Animation SKG, Inc. vállalatot. A Bizottság gyanúja szerint a felvásárlás előtti hetekben Michael Yin több mint 56 millió dollár értékben halmozott fel DreamWorks részvényeket öt kínai állampolgár számláin, köztük idős szüleién is. Az érintett személyek vélhetően illegális profitra tettek szert, mert a DreamWorks részvényeinek ára 47,3%-kal nőtt a felvásárlás hatására.

A Bizottság Los Angeles-i Regionális Hivatala szerint Yin próbálta eltitkolni, hogy ő irányítja a tranzakciókban érintett számlákat, de azokat olyan számítógépekről igazgatták, melyeknek többek közt az ő postafiókjához is hozzáférése volt. Az érintett számlákat bennfentes kereskedés vádja miatt befagyasztják. Az ügy kivizsgálása folyamatban van, a Bizottság egyelőre az illegálisan szerzett profit visszajuttatását kérvényezte.

http://www.hidfo.ru/2017/02/az-usa-bennfentes-kereskedessel-vadol-kinai-allampolgarokat/

Az emberek kétharmada nem akar olimpiát – Nem lenne csoda, ha már a héten visszavonnák az olimpiai pályázatot

2017. február 20. - Andre Lowoa

A Momentum több mint 260 ezer aláírást rakott le az asztalra, amely azt jelenti, hogy adminisztratív eszközökkel már lehetetlen megakadályozni a népszavazás kiírását, kivéve persze, ha maguk Orbánék döntenek az olimpiai pályázat visszavonása mellett. Ez lenne a leglogikusabb lépés, hiszen a legtöbb felmérés szerint egy népszavazás esetén könnyedén elbukna a budapesti olimpia ügye. A legfrissebb Publicus-kutatás alapján az emberek kétharmada nem akar olimpiát, így hát a legegyszerűbb visszavonulót fújni ahelyett, hogy még több muníciót adnának az ellenzék kezébe.

olimpia333.jpgForrás: Magyar Kétfarkú Kutya Párt

A szükséges 138 ezernél jóval több, 266 ezer aláírást adott le a választási irodán a Momentum. Bár a most leadott aláírások között is biztosan akad érvénytelen, hiszen az eddig népszavazási aláírásgyűjtések tapasztalatai alapján az aláírások negyede-ötöde ilyen, de a 266 ezer olyan magas szám, hogy szinte biztosan kijelenthető, ki kell írni a népszavazást a budapesti olimpia rendezéséről. A Momentum elnöke azt üzente a Fidesznek: ezek után gyávaság lenne visszavonni a pályázatot népszavazás nélkül.

A Fidesz-kommunikáció hozzálátott menteni a menthetőt. A HVG információi szerint Orbán azt mondta a kihelyezett visegrádi frakcióülésen, hogy nem a Fidesznek, vagy a kormánynak, hanem Budapestnek kell reagálnia a Momentum Mozgalom olimpiaellenes aláírásgyűjtésére, hiszen nem a párt vagy a kormány, hanem Budapest pályázott a 2024-es rendezésre. Kósa Lajos már ezzel az új kommunikációs fogással lépett a nyilvánosság elé és elmondta, hogy a népszavazási kezdeményezéshez szükséges kellő számú aláírás leadása után egyértelműen a fővárosnál pattog a labda. A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett, hogy a fővárosi közgyűlés döntött az olimpiai pályázatról, nem a kormány, vagy a Fidesz.

A probléma az, hogy nem lesz ilyen egyszerű mindent Budapestre, illetve Tarlósra kenni, hogy az egész olimpia csak egy helyi ügy. Orbán régi nagy vágya volt egy hazai rendezésű olimpia, többször is nyilatkozott már erről. Többek között például a 2002-ben az évértékelőjében – a választásokra készülő miniszterelnökként – azt mondta az olimpiáról, hogy „nyugodt szívvel nevezhetjük össznemzeti ügynek”. Hatalomra kerülve pedig azt is mondta, hogy a magyar kormány mindenben támogatja a Magyar Olimpiai Bizottságot, amely „a nemzeti ügy élére állt”. Legvégül pedig maga Orbán Viktor cáfolt rá azzal, hogy az olimpia csak egy fővárosi ügy lenne, hiszen a témában péntek délután kétórás megbeszélést folytatott Tarlós Istvánnal…

A kérdés csak az igazából, hogy milyen „körítéssel” vonják vissza a budapesti olimpiai pályázatot, hiszen egyértelmű, egy népszavazás rendkívüli módon tematizálná az elkövetkező hónapokat, illetve kiváló média megjelenést tudna adni mind ez ellenzéknek, mind a feltörekvő Momentumnak. Ráadásul egy népszavazás esetén borítékolható a végeredmény: a felmérések mind azt mutatják, hogy az emberek többsége inkább nem kér az olimpiából.

Az emberek kétharmada az olimpia ellen

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, február 9. és 14. között, a népszavazási aláírásgyűjtő kampány hajrájában, 1050 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a 2024-es budapesti olimpia megítélését. A 2016 augusztusi, a riói játékok alatt készített kutatásukhoz képest érdemben változott az esetleges budapesti esemény megítélése és támogatottsága. Összességében a megkérdezettek egyharmada támogatja, kétharmada ellenzi a 2024-es budapesti olimpia megrendezését. Az elmúlt fél évben a támogatók aránya 13 százalékpontot csökkent, míg az ellenzők aránya 15 százalékponttal növekedett.

olimpia_tamogatja_2017_02.png

Az olimpia támogatottsága a Budapesten élők körében magasabb, 37 százalékos, míg vidéken alacsonyabb, 31 százalékos. A változás is a vidékiek körében magasabb, az elmúlt fél évben Budapesten 13 százalékpontot csökkent a támogatottság, míg vidéken 16-ot.

Az elmúlt fél évben közel tíz százalékponttal csökkent azok aránya, akik szerint egy budapesti olimpia javítaná az ország megítélését, és szintén ennyivel csökkent azok aránya is, akik szerint az újonnan felhúzott sportlétesítmények később a magyar sport helyzetét javítanák. Az első kérdésben a Fidesz szavazók álláspontja nem változott, ám az MSZP-szavazók körében 25 százalékponttal, a Jobbik-szavazók körében 10 százalékponttal, és a bizonytalanok körében kilenc százalékponttal csökkent azok aránya, akik szerint javítaná az ország megítélését a budapesti olimpia. A később is felhasználható és az ország javát szolgáló sportlétesítményekben hét százalékponttal kevesebb Fidesz-szavazó hisz, illetve 26 és 23 százalékponttal kevesebb MSZP- és Jobbik-szavazó.

 

Figyelemre méltó, hogy miként alakult az olimpia támogatottsága az egyes pártok szavazóit vizsgálva. Míg a Fidesz-szavazók körében sem a támogatók, sem az elutasítók aránya nem változott az elmúlt fél évben, addig minden más szavazói rétegre érdemi hatással volt az ellenzők kampánya. Az MSZP-szavazók körében 31 százalékponttal, 6 százalékra, a Jobbik-szavazók körében 26 százalékponttal, 14 százalékra, és a bizonytalanok körében 14 százalékponttal, 25 százalékra csökkent a támogatók aránya. És bár pártonként eltérő mértékben, mégis hasonló módon növekedett az elutasítóké.

 

Mit lépnek Orbánék?

A Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója és Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közösen tájékoztatták arról az MTI-t, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere péntek este hosszabb megbeszélést folytatott a budapesti olimpiai pályázat további sorsáról”. A Parlamentben lezajlott egyeztetésen megállapodtak abban, hogy a szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet, majd ezután még aznap este, de legkésőbb a csütörtöki nap folyamán újra találkoznak. Orbán és Tarlós a tervek szerint a jövő hét közepén megvitatják a további szükséges lépeseket.

Az ATV információi szerint főpolgármesterséget, illetve 2019-es jelölést ajánlott Orbán Viktor Tarlós Istvánnak cserébe, ha a főpolgármester együttműködik a kormánnyal, és „ha szükségessé válik, javaslatot tesz az olimpiai pályázat visszavonására. Ez lenne a leglogikusabb lépés, illetve az, hogy minél előbb tegyék mindezt, nehogy tovább uralja a közbeszédet egy esetleges budapesti népszavazás lehetősége.

TényTár

Ukrajna nem tudja ellenőrzés alatt tartani a félkatonai szervezeteket

2017. február 19. - Andre Lowoa

Az ukrán hatóságok elveszítették az ellenőrzést a kijevi forradalommal szabadjára engedett félkatonai szervezetek felett. Fegyveres aktivisták blokád alatt tartják a kereskedelmi útvonalakat, a kormány egy erőtlen törvényjavaslattal próbál úrrá lenni a helyzeten.

Petro Porosenko ukrán elnök aláírt egy rendeletet, mely szerint semlegesíteni kell az ország energiaszektorát fenyegető tényezőket. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács korábban elfogadott egy határozatot, ami előírja a szén beszerzési források diverzifikálását, emellett határozott biztonsági széntartalék felhalmozásáról. A Tanács arról is döntést hozott, hogy ellenőrzés alá kell vonni a Donbassz régióban a szállítmányozást.

A Tanács határozata alapján a kormány helyre kell állítsa a kérdéses területen folytatott katonai műveletek során megrongálódott szállítmányozási útvonalakat.

Porosenko pártja korábbi közleményében elítélte a Donbassz régió ellen érvényben lévő kereskedelmi és gazdasági blokádot, és emiatt kezdeményezte a Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság összehívását. Az orosz külügyminiszter szintén felszólította Ukrajnát a blokád beszüntetésére, emellett a G7 országok nagykövetei szorgalmazták a blokád beszüntetését. Az úgynevezett Normandiai Négyek tagjai szintén felszólították Ukrajnát a blokád félreállítására.

December 16-án a kijevi puccs idején felfegyverzett félkatonai szervezetek kereskedelmi és gazdasági blokádot hirdettek a Donyecki Népi Köztársaság és a Luganszki Népi Köztársaság ellen. A fegyveres csoportok ellenőrzés alá vonták a régióba tartó vasúti szállítási útvonalakat és illegálisnak minősítettek minden, az elszakadó régiókkal folytatott kereskedelmet.

Az ukrán hatóságok február 15-én kihirdették a rendkívüli állapotot az ország energiaszektorában, mert korábban a két kérdéses területről érkeztek az ország erőműveinek működtetéséhez szükséges antracit szállítmányok – amennyiben a hatóságok nem tudják felszámolni a nacionalista félkatonai szervezetek által kezdett blokádot, az energiaügyi miniszter szerint Ukrajnában áramkimaradások várhatóak és 15-45 napon belül leáll az áramtermelés.

Amennyiben az ukrán hatóságok nem képesek ellenőrzés alá vonni a helyzetet, további alternatívát jelenthet, hogy elektromos áramot importáljanak Oroszországból: egy tavalyi, hasonló válsághelyzet során is így oldották meg a problémát, ám ezt nyugati hitelből tették, és a jelenlegi helyzetben Kijev nem rendelkezik elegendő szabad pénzforrással ahhoz, hogy azonnali fizetéssel külföldi importtal kezelje az előállt válsághelyzetet.

http://www.hidfo.ru/2017/02/ukrajna-nem-tudja-ellenorzes-alatt-tartani-a-felkatonai-szervezeteket/

Duterte úr a Fülöp-szigeteken NWOs-cionáci népirtást "tesztelget"

2017. február 19. - Andre Lowoa

Olyat amire Orbán úr a stadionokat építteti.

Hogyan lehet egy népirtást levezényelni úgy, hogy azt a közvélemény lényegében elfogadja? Úgy hogy a kiirtandó elemenseket - akik útjában állnak a cionáci NWO-s globális rendszernek - drogfogyasztóknak, antiszociálisoknak meg hasonlóknak bélyegzi. A receptet már Hitler úr is ismerte.

 

2016. okt. 1:

Rodrigo Duterte 3 millió drogfogyasztó kiirtását tervezi, és Adolf Hitlerhez hasonlította magát

(Rodrigo Duterte vows to kill 3 million drug addicts and likens himself to Hitler)

https://www.theguardian.com/world/2016/sep/30/rodrigo-duterte-vows-to-kill-3-million-drug-addicts-and-likens-himself-to-hitler

 

Dutertén keresztül a ciók bizony NWO-s népirtást "tesztelgetnek" a Fülöp-szigeteken, azt, hogyan reagál rá a (világ)közvélemény. Elöször csak a kábítószer-kereskedöket gyilkoltatták, aztán már a "drogfogyasztókat" is, aztán bárkit akire bizonyítás kényszere és bírósági ítélet nélkül egyszerüen rámondják, hogy "fogyasztó" (aka rendszer-ellenes)

Bizonyíték nélkül bármelyik rendszerellenes-beállítottságú emberre rámondják, hogy "fogyasztó", és azonnal agyonlövik.

 

Hitleri...

 

2017. febr. 4:

A katolikus egyház megelégelte Dutertét

http://888.hu/article-a-katolikus-egyhaz-megelegelte-dutertet

"A szegények körében sok helyen rettegés uralkodik. Véleményük szerint sok embert nem is a drogok miatt öltek meg" – áll az egyház pásztorlevélben."

...

Egyes hírek szerint a rendőrség drogellenes akcióinak 97 százaléka a gyanúsított halálával végződik, ami arra utal, hogy a rendőrök egyszerűen meggyilkolják az embereket.

 

Duterte úr bizony náci és tele van szarral.

 

2016.10.4: Duarte elnök megint elküldte a pokolba Obamát http://www.delmagyar.hu/kulfold_hirek/duarte_elnok_megint_elkuldte_a_pokolba_obamat/2491901/

 

Még szerencse, hogy a balos kommunista frakció (Ferenc pápa az egyházon keresztül és korábban az Obama adminisztráció) valamennyire féken tudta/tudja tartani Duterte urat. De most már tényleg csak Ferenc pápa és az egyház maradt, már Obama is kinn van a képböl.

 

 

2016. 12. 2: Donald Trump fehér házi hivatalos látogatásra hívta meg Rodrigo Dutertét

(US President-elect Donald Trump invites Philippines' Rodrigo Duterte to 'visit White House next year)

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-president-elect-donald-trump-phillipines-rodrigo-duterte-visit-white-house-next-year-a7452741.html

 

US President-elect Donald Trump shared a telephone call with Rodrigo Duterte and invited him to visit the White House next year during

 

Trump telefonon beszélt a fülöp-szigeteki elnökkel, majd washingtoni hivatalos látogatásra hívta meg.

 

Cigó, te még nem hívtad meg Magyarországra Duterte urat?

 

A tisztelt olvasó pedig ne feledje, globális népirtás készül azokban a gomba mód szaporodó, fránya stadionokban, bevásárlóközpontokban stb. Az emberiség 90 százalékának iparszerü kiirtása. Igen, igen, az a fránya Tesco-bevásárlóközpont a szomszédságban is haláltáborrá változhat. A terv szerint nem is igazán munkatáborként fognak müködni ezek, hanem azonnali, gyors, "iparszerü" kiirtás lesz bennük kivitelezve. Villámgyorsan és tömegesen. A technológiák meg vannak hozzá.

 

Utálok ilyen horror-szerü dolgokkal "ijesztgetni", de leleplezés céljával mégis meg kellett tennem.

http://www.pokolraveluk.com/content/index.php?option=com_content&view=article&id=209:2017-02-19-11-45-18&catid=21:kuelfoeld&Itemid=58

Négy NATO-tagállam inkább orosz katonai védelmet akar

2017. február 19. - Andre Lowoa

Négy NATO-tagállam lakossága inkább Oroszországgal akarna katonai szövetséget kötni, egy NATO-tagállamot pedig inkább tartanak biztonsági fenyegetésnek mint szövetségesnek – derül ki a Gallup friss közvélemény-kutatásából.

A Gallup globális viszonylatban végezte el ezt a felmérést, összesen 66 országban. Az eredményekből kiderült, hogy Bulgária, Görögország, Szlovénia és Törökország szerint Oroszország a biztonság fő garanciája. Ezekben az országokban a lakosság többsége azt akarja, hogy egy háború esetén országuk katonai szövetséget kössön Oroszországgal.

A Gallup felmérésének eredményei annak viszonylatában sokatmondóak, hogy James Mattis amerikai védelmi miniszter megfenyegette az európai NATO-tagállamokat: az amerikai haderő nem védi meg Európát egy háború esetén, ha azok nem fizetnek be eleget a NATO költségvetésébe.

Említésre méltó, hogy Bulgáriában és Görögországban az emberek többsége Törökországot – a NATO egy tagállamát – nevezte meg elsődleges biztonsági fenyegetésként.

A kutatás során kiderült, hogy bár az emberek többsége egy háború esetén szövetségben akar állni az amerikaiakkal, azzal is tisztában vannak, hogy Washington már nem tölti be azt a globális vezetői szerepet, mint évtizedekkel ezelőtt.

A Kínában folytatott felmérésből kiderült, hogy a helyi lakosság Oroszországot tartja fő szövetségesnek, az oroszok pedig előnyben részesítik a kínaiakkal együttműködést (az euro-atlanti országok helyett). A WIN / Gallup International alelnöke, Kuncso Sztojcsev a kutatás eredményeit kommentálva azt mondta, az USA elmúlt 20 évben folytatott politikája megindította a közeledést Oroszország és Kína közt.

Az európai országok azonban vallási alapon is megosztottságban léteznek; a görögök és bolgárok ortodox keresztény kötődésük miatt megkérdőjelezhetetlenül előnyben részesítik az orosz katonai szövetséget.

http://www.hidfo.ru/2017/02/negy-nato-tagallam-inkabb-orosz-katonai-vedelmet-akar/

2017. február 19. - Andre Lowoa

Zsuzsanna napja

(Zsuzsannát hamis vád alapján házasságtöréssel vádoltak. Ehhez kapcsolódik a “Zsuzsanna-játék”, mely többszerplős népi játék, és amelyben Zsuzsanna történetét játsszák el. A népi hiedelem szerint ha ezen a napon megszólal a pacsirta akkor közel a tavasz.)

A néphit szerint, ha ekkor magasan száll a pacsirta, hamarosan megjön a jó idő, és ha reptében még énekel is, akkor már biztosra vehető, hogy itt a szép kikelet. A délvidéken a megcsorduló eresz jó termést jövendöl. Szép idő esetén, e napon már sokfelé elkezdték a tavaszi szántó-vető munkák előkészületeit. Egy héber legenda szerint a szépségéről és jámborságáról ismert Zsuzsannát, akit tolakodó udvarlói a fürdőben megleptek, házasságtörés miatt perbe fogták, és halálra ítélték. Mivel férje nagyon szerette hitvesét, a legjobb jogtudóst kereste fel, hogy az asszonyt megmentse. Az ifjú és éles elméjű Dániel bíró beváltotta a hozzá fűzött reményeket: bebizonyította Zsuzsanna ártatlanságát, és vádlóit juttatta halálbüntetésre.

Február 19. – Zsuzsánna napja

Egy kishegyesi adatszolgáltató szerint „Zsuzsánna pisálja el a havat, friss füvet hoz, s megszólaltatja a pacsirtát” – azaz már nem kell számítani nagy havazásokra. A pásztorok is úgy tudják, hogy Zsuzsánna leginkább rápisil a hóra, és az elolvad.

Vidékeinken a természet jelenségeit számon tartók azt vélik, hogy Zsuzsánna napján akármilyen az időjárás, megszólal a pacsirta. A pásztorok szerint akármilyen az időjárás, még ha hó borítja is a tájat, megszólal a pacsirta. Ez pedig azt jelenti, hogy vége a téli zimankónak, a kegyetlen hidegnek.

Bácska, Bánát lakosai azt mondják, ahány nappal előbb szólal meg a pacsirta, annyival hallgat el utána a hideg miatt. A topolyaiak még azt is hozzáteszik, hogy nemcsak a pacsirta szólal meg, hanem a pipiske is meg a vadgerlice is, szép időt jeleznek.

A pacsirta röptéből is lehet az időjárásra következtetni. Ha Zsuzsánna-napkor magasan repül, akkor már közeleg a tavaszi munka ideje, de ha csak a háztetőig száll, akkor még hideg idő várható.

Egyesek szerint még csak most kell metszeni a szőlőt, hogy le ne fagyjon a rügy. A trágyát is ki lehet már hordani a földekre meg lehet kezdeni az előkészületeket a szántás-vetésre.

A régi öregek jó érvágó napnak tartották Zsuzsánna napját.

Bálint Sándor említi, hogy 1870 táján a bánáti Magyarittabén Zsuzsánna-játékot jegyeztek fel. A nagyböjtben fiúgyerekek adták elő. Sajnos, ma már nyoma sincs a játéknak, legfeljebb a nagyon idősek emlékeznek rá, hogy volt ilyen játék.

Alább közöljük a Magyar Nyelvőr 1876-os évfolyamából Zsuzsánna históriáját Hantz Gyula lejegyzésében.

Zsuzsánna históriája

E dramatizált bibliai műre nézve utánjárásom s több oldalú kérdezősködésem után azon hiteles tudomást vettem, hogy a református gyerekek – főleg Magyar Ittebén – nagy böjtben szoktak házról házra járni és ezt eljátszani; éppen mint nálunk katholikusoknál a minő a betlehemes játék. Az egészet egy ittebei gyermek nótás könyvéből írtam le.

Az együttbeszélő személyek:

Zsuzsánna, a Joakihm felesége.
Joákhim, a Zsuzsánna férje.
Melkhiás, az egyik vén.
Judás, az másik.
Simeon, az bíró.
Azária, a hajdú.
Dániel és az egész község.

Az elöljáró:

Hív músák jőjetek, gyüjetek sorba,
Ne űjetek ösztönözölt öntözött köny között a porba,
Ennek bizonyságára,
Tudomány piaczára,
Mások vigasságára,
A virtusnak a megmutatására.

Zsuzsánna szól:

Óh óh boldog egek! rajtam segítsetek,
Szivem tisztaságát őrizni jőjetek;
Ha bűnt nem akarok tenni ellenetek,
A gyilkos kezektől engem megmentsetek.
Imé két bűnökben élő, buja vének
Tisztaságot rontó czéllal rám jövének;
Hogy szép szóval rajtam semmit nem tevének,
Erővel is engem bűnre késztetének.
Jertek hamar, jertek a segítségemre!
Jaj honnan, jaj honnan törnek életemre!
Jaj de nagy félelem lövöldött szivembe!
Zuzia, Zuzia! jöjj segítségemre!

Zuzia szól:

Mi kiáltást hallok, vajon ki nevezett?
A fülembe igen gyászos hang érkezett.
Itt vagyok asszonyom, jaj mi leié téged,
Talán a gyilkosok halálra kergettek?!

Zsuzsánna szól:

Amott vágynak két vén elöljárók,
Engem gyalázatos gonoszságra várók;
Erőszakot akarának rajtam tenni,
De nem tudtak velem semmire is menni.
Segíts karjaimon, igen meg rémültem,
De jó hogy parázna kézre nem kerültem.

Joákhim szól:

Oh mi bajod esett Zsuzsánna, hív párom?
Majd ki reped szivem, halálomat várom.
Szived réműltségét látom szemeidben,
Tán meg alutt a vér ifjú ereidben?
Jaj talán gyilkosok vadászszák éltedet,
Vagy tisztaságodban bántottak tégedet??

Zsuzsánna szól:
Oh ugyan az elébb két parázna vének
Kárhozatos bűnre engem kísztetének;
Nem hajtottam semmit a buja kérésre,
Híven elmélkedtem amaz esküvésre.
De oh rebeg szivem, mi lesz dolgom vége?!
El nyom a két vénnek istentelensége!
Ok a roszak, mégis összevetett vállal
Véghez viszik, hogy én lakoljak halállal.

Joákhim szól:

Óh megveszett világ, melyből tisztaság
Elment, és erőt vett benne a bujaság!
Ha így tör ki a bűn az elöljárókból,
Mi lészen végtére az alattvalókból?!
Áldott légy ó hív pár, ki a tisztaságot
Többre nézted mint a buja kívánságot.
Nemes a te lelked, a bűn meg nem szállta,
Mert a házassági hitet jól meg állta!
Ne félj meg tartja ő szívednek reményit,
Mikor meg bünteti mások gonoszságát,
Nap fényre ki hozza lelked tisztaságát.
Ha a két buja vén kikéi ellenedre,
Bízd minden ügyedet igaz Istenedre;
Őket a halálnak torkába taszítja,
De a te lelkedet még meg szabadítja.

Zsuzsánna szól:

Óh adják az egek, hogy az igaz légyen!
őket ne engemet, nyomja el a szégyen.
De mégis rebegek, mert a jóság szentség,
Az erőszak nem mindenkor mentség.

Melkhiás és Judás:

Hol van, hol van, merre szaladt a parázna?
A ki el titkolná felettébb hibázna.
Ügy-e el ment: nem láttátok? most szaladt el erre?
Mindjárt ráüsmernénk a buja emberre.
Zsuzsannával együtt láttuk a fa alatt,
De hogy lármát üténk, hirtelen elszaladt.
Meg akartuk fogni, de nem bírtunk vele,
El futott és régen már e bűnben éle.

Melkhiás:

Judás hidd meg igen szerencsések lettünk,
Hogy ily okos móddal nagy lármát ütöttünk;
Már így a bűnt könnyen eltitkolni merjük,
De Zsuzsannát ugyan majd bele keverjük.
Büntetésit veszi ő makaccságának,
Hogy ő nem engedett két öreg szavának;
Tisztasága által akart szentté lenni,
De épen az által fog halálra menni.

Judás szól:

Úgy van, ha minekünk ő engedett volna,
Senki gyalázatot felőle nem szólna.
Bármint mentse magát, ő néki nem hisznek,
Midőn a bíróhoz véle együtt visznek.
Elöljárók vagyunk, ki támad ellenünk?
Könnyű lesz minekünk magunkat mentenünk.
Sokszor elnyomtuk mi már az igazságot,
Mégis nem gondoltak rólunk gonoszságot.
Ne gondolj lelkeddel, csak a szád hazudjon,
Hogy bűnünkről senki semmit is ne tudjon.

Melkhiás szól:

Okosan, mert hiszen a ki velünk szembe
Szállni fog, azt ejtjük még veszedelembe.
De ne késsünk tehát folytatni perünket,
Nehogy az igazság elérjen bennünket.
Zsuzsannát a kösség elébe hívassuk;
Vádoljuk halálra, aztán kárhoztassuk.
Menjünk Simeonhoz, a bíró ő légyen,
Köztünk, az asszony közt, igazságot tegyen.

Judás szól:

Nem bánom Melkhiás, azt jól cselekeszszük,
Vigyázzunk, mert másképp a szurkot megeszszük. (A bíró előtt)
Simeon biró vagy, tudod hogy mi vének,
Beadói vagyunk a mások bűnének;
Úgy-e tisztán éltünk egész életünkben?
Zsuzsánna kertjében amidőn sétáltunk,
Vele egy ifiut gonoszul tanáltunk;
El szaladt, de mi nem futottunk utána.
Hívd össze a népet. Haljon meg Zsuzsánna.

Simeon a biró, szól:

Oh mi dolog, hiszen egész életében
Szentül élt: esméri minden jó hírében;
De Zsuzsánna volt az, a Joákhim párja?
Minden belső részem a borzadás járja.

Melkhiás szól:

Az, az a Joákhim kegyes felesége;
Szent volt, de napfényre jött szemtelensége.

Simeon szól:

Oh egek! az ember de megcsalatkozik,
Titkos bujaságról nem is gondolkozik;
Zsuzsánnát itéltem mindenkor tisztának,
De tartozom hinni a vének szavának.
Ha bűnön kaptátok, én hát a kösséget
Egybe hívom, érjünk ő ügyében véget.
Azária! menj el, hívd össze a népet,
Itéljük meg ama vádoltatott szépet!

Azária szól:

Népek! gyülgyetek be Simeon házába,
E vagyon kiadott parancsolatjába:
Két vének egy bűnöst adtak be ő néki,
Rólok fog ítélni az igazság széki.

Simeon Szól:

Vitéz Azária menj el Zsuzsánnához!
Hívd fel az igazság ítélő házához;
Hadd terjeszszem dolgát a kösség elébe,
Mond, megáljon elő halálos ügyében.

Azária szól:

Zsuzsánna oh szánom sorsodat!
Sajnálom hogy ki kell mondanom bajodat.
A kösség elébe hivatott a biró,
Ott vágynak két vének, ott a törvényíró.
Tisztátalansággal vádolni akarnak,
Holott téged mások jónak itélének;
Ne félj mert az egek meg tartanak téged,
Pédául tette ki hitvesi hűséged!

Joákhim szól:

Oh boldogtalan sors!

Zsuzsánna szól:

Oh oh igaz egek!
Ne hagyjatok! sírva kiáltván rebegek!
Ártatlan fejemet kérlek ne hagyjátok,
Szivem tisztaságát napfényre hozzátok!

Bús szemeim sírjatok,
Könnyeim omoljatok,
Eső fakadj fejemre,
Forrás fakadj szivemre;
Mert jaj ártatlanságát,
Házam tisztaságát
Noha meg tárta testem,
Mégis ily bajba estem,
Egek ügyem nézzétek,
Lám nincsen bennem vétek!
Ne hagyjatok hogy végre
Jussak becstelenségre!

Joákhim szól:

Oh hív pár ne epeszd magad
Felette, Most a szived az ég próbára ki tette;
De azért el nem hagy, bízzál az Istenben,
Meglásd, hogy segélőd lészen ő mindenben.
Tudom én, hogy mindig tiszta volt a szived,
Híven kedvellettél engemet, mint híved.
Végy erőt és menjünk a kösség elébe.
Talán nem ad az ég a halál kezébe.

Azária szól:

Itt van nagy érdemü közönség Zsuzsánna,
Bánatos rokoni jajgatnak utána.

Melkhiás és Judás szól:

Hallgassátok népek, kik ide gyültetek,
Azt, a mit beszélünk, renddel megértsétek.
Tegnap midőn jártunk Joákhim kertében,
Oda jött Zsuzsánna szép öltözetébe;
A kertnek ajtaját hirtelen betette,
Kisérő leányát ki is rekesztette.
Akkoron egy ifjú, ki ott el rejtezett,
Hozzá ment és vele csúfosan vetkezett;
Mi eztet a dolgot ketten észre vettük,
Kik egy titkos zugba magunkat rejtettük.
Oda is szaladtunk, mihelyest meg láttuk,
De a gonosz ifjút mi meg nem foghattuk;
Mert erősebb lévén, mint mi, kinyitotta
Az ajtót és magát megszabadította.
Megfogtuk Zsuzsánnát és kérdeztük tőle,
De meg nem vallotta, mivel hogy nem merte,
Mellyel magát bűnbe mélyebben ejtette.
Hogy pedig higyjetek, kezünket fejére
Vetjük; ha nem igaz, rajtunk legyen vére.
Most pedig fedezd fel előttünk orczádat,
Ne tagadd bűnödet, ki ne nyissad szádat.

Zsuzsánna szól:

Oh ti gonosz vének! vélem így mért bántok?
Ártatlan ügyemben miokon nem szántok?
Ne tegyetek csúffá, hogy mások láttára,
Felfedezzem orczám szivem bánatjára.

Melkhiás:

Oh oh de szent aszszony, de tud szenteskedni;
Hogy akarja titkos tetteit elfedni!
Szégyenli előttünk képét felfedezni;
Bezzeg nem szégyenlett ám tegnap vetkezni.
Meg nem csalsz másokat a színészkedéssel.
Rakva van a szived istentelenséggel.

Simeon:

Zsuzsánna mit szólasz magad mentségére,
Különben halál lesz rút bűnödnek bére?!

Zsuzsánna:

Uram én nem tettem semmi gonoszságot,
Az ég maga tegyen itten igazságot!
Hidd el uram, hidd el, nincs semmi vétségem,
Meg tartam férjemhez mind addig hűségem.
Sőt ők a bűnösök, kik megtámadának,
Erőszakot rajtam tenni akarának;
De én nem engedtem szivek rút tüzének,
Ellenem vádakat csak azért költenek.

Melkhiás:

Enye istentelen hát mered tagadni?
Hogy mersz bűneidnek oly hamis színt adni?
De nézzed csak Judás, hogy pirul orczája!

Judás:

Úgy van, mert hamisan beszél hazug szája,
A lelkiismeret belülről furdalja;
Ma gonosz bűnének bérét meg tanálja.

Simeon:

A pirongatásnak legyen immár vége!
Csak azt valljátok meg: igaz-e vétsége?

Melkhiás és Judás:

Igaz uram, igaz, úgy volt mint mondottuk;
Magunk láttuk mi azt, nem mástól hallottuk.
Nem lehet füleink senkinek gyanúja,
Mert nem a fül, hanem a szem volt tanuja.

Simeon:

Mit mondasz Zsuzsánna ezekre, azt kérdem?

Zsuzsánna:

Mit tudjak? Ha tetszik, előtted két térdem
Meghajtom, esküszöm igazán az égre,
Hogy nem vetemedtem ily fertelmességre.

Melkhiás:

A te esküvésed semmit is nem tészen,
Minden gonoszságod tudva van egészen.
A hamis lelkűknek különös szokások
Esküdni, hogy jónak véljék ötét mások.

Simeon:

Már most mit ítéljek ezen két fél között,
Nem tudom; e perben elmém megütközött.
Zsuzsánna tagadja, hogy a bűnt nem tette,
Ellenben a két vén esküszik felette.
Elöljárók látták, igaznak kell lenni;
A népnek kell erről ítéletet tenni.
Mit itél a község? Most igazat szóljon!

A kösség szól:

A bűnös Zsuzsánna meghaljon, meghaljon!

Simeon szól:

Hallottad Zsuzsánna a nép végezését?
El vészed bűnödnek csúfos büntetését.
Vitézek, a szokott helyre ki vigyétek,
Hogy a törvény szerint őt meg kövezzétek.

Joákhim szól:

Jaj jaj szerencsétlen pár! oh hát meghalsz-e?
Tisztaságod mellett gyalázatot valsz-e?
Jaj esdeklő szivem most mindjárt ki reped,
Éretted ó drága! ezer kín közt eped.
Mutassatok a jó szívűnek mentséget.
Ne engedjétek meg a virtust szenvedni,
A gonosz bűnt azon győzedelmeskedni!
Sirassátok sorsunk jó szívü kísérők,
Rokonink és mások, minket jó esmérők!

Első Ária:

Így szenved-é az ártatlanság,
El nyomja-e már a virtust a tisztaság?
Boldog egek ne engedjétek,
Hogy ily erőt végyen a vétek.
Ti igazok vagytok, a bűnt megbüntessétek!

Második Ária:

Látjuk hogyan bír virtussal ma,
A kinek van el fedezni bűneit hatalma.
Az erőszak leszen tisztaság;
A hamisság örűl,
Mikor szenved az igazság.

Harmadik Ária:

Ime szenved a jó Zsuzsánna,
A hitetlen buják pedig örülnek utána.
Keljetek ki egek mellette;
Tiszta ő és a bűnt más tette!
Büntessétek meg azt,
A ki ily bajba ejtette.

Zsuzsánna:

Oh, mit sírtok? szűnjön könnyetek árja!
Az én lelkem az ég segedelmét várja.
Érzem ha meghalok is, dicsőségben élek.
Rút másnak meghalni a nagy gonoszságért,
De nékem nem szégyen lesz a tisztaságért.

Dániel szól:

Oh de nagy gonoszság, hogy a hív Zsuzsánna
Meghal; ily jólelkű asszonyt ki ne szánna!
Ha a tisztaságnak nincs őrzője senki,
így a virtus vége gonoszul megyén ki.
Tudom, hogy a birák magok bűnben élők,
Mégis egy ártatlant halálra ítélnek.
Nem hagyom, nem hagyom Zsuzsannát meghalni.
Rút volna virtusért gyalázatot vallni.
Meg álljatok népek! hova mentek vájjon?
Én nem engedem, hogy Zsuzsánna meg haljon.

Melkhiás:

Micsoda? nem hal meg? nem egyez meg benne?
Mintha bizony szavad olyan nagyot tenne.

Dániel:

Úgy felelsz te gonosz?

Melkhiás:

Hallgass, te gyermek vagy;
A te tekinteted a nép előtt nem nagy.

Dániel szól:

Nem nagy?
Meg mutatom, hogy akkor nagy lészen,
Mikor a bűnötök utól ér egészen.

Melkhiás:

Oh ne hallgassátok, gyermek ő, menjetek, merre indultatok.

Dániel:

Meg álljatok népek! mert ma a bűn s gazság
Kisűl és két vénet elér az igazság.

Joákhim szól:

Oh segíts Dániel, hogy ha lehet, rajtunk,
Ama kedves párért mindnyájan sóhajtunk.

Melkhiás:

Oh ne hallgassátok, menjetek előre.
Mintha biz e gyermek vonhatna kérdőre!
Dániel: Meg álljatok népek! kérlek igen szépen,
Ne tegyetek csúfot az ártatlan szépen!
Térjetek mindnyájan a bíró házához vissza,
Ma két vén a halál poharát meg iszsza.

Melkhiás:

Megiszszuk? te gyermek! No azért sem bánom,
Térjünk vissza, mit szól, hallani kívánom.

Simeon szól:

E gyermek úgy látszik, mutat bátorságot,
Tán nap fényre hozza még az igazságot.
Térjünk meg, nem bánom. Dánielt közinkbe?

Ülj le, mentsd a bűnöst, ki van a kezedbe.

Melkhiás:

No szent gyermek kezd már azt a nagy mentséget,
Mosd le Zsuzsánnáról a fertelmességet.
Dániel: Választasd el őket, Simeon, egymástól,
Kik meg részegedtek a bujálkodástól.

Simeon:

De mire mégy vele, éppen nem semmire.
Maradj itt Melkhiás, felelj beszédére.

Dániel:

Állj elő bűnfészek; azt fogom kérdezni,
Mi fa alatt láttad Zsuzsannát vetkezni?
Felelj hamar, úgy-e vér futkossa hátad?
Azt kezdem kérdezni, mi fa alatt láttad?

Melkhiás:

Nézd, nézd, ez a gyermek hogy akar próbálni,
De hamis, de czélját nem fogja tanálni.

Dániel:

Felelj egyenesen!

Melkhiás:

Mi? Mán az nem értem.
Elég az, hogy őket egy fa alatt értem.

Dániel:

Micsoda fa alatt?

Melkhiás:

Reá kevés gondom;
Lentikusfa alatt, egyenesen mondom.

Dániel:

No te rosz bűnváz! fejedre hazudtál;
Testedet, mely sok bűn büdös fészke vala,
Még ma ketté vágja az urnak angyala.
No már a másikat állítsátok elő.
Meglátom, szavamra ugyan mit felel ő?!

Azária:

Jöjj bé már te Judás! Simeon mondotta,
Bünének Melkhiás csúfságát vallotta.

Dániel:

Hallod-e te bűnváz, te ördögi mívű,
Minden álnoksággal meg rakodóit szívű!
Mond meg: hol tanáltad Zsuzsannát vétekben;
Igazán szólj, ne tégy kárt a jó lélekben.

Judás:

Hol láttam Zsuzsannát? Már erre ki szólna?
Mintha hamisságot mi gondoltunk volna.

Dániel:

Ne tétovázz, mond meg, mi neve a fának.
A mely alatt láttad Zsuzsánnának?

Judás:

Én a kertben láttam.

Dániel:

Nem azt kérdeni tőled.
Úgy látom, rosz lélek hazudoz belőled.
Mond meg egyenesen, mi a fának neve,
Mely alatt Zsuzsánna gonoszságot teve?

Judás:

Tölgyfa, ha akarod egyenesen tudni.

Dániel:

Ejnye gonosz! de jól tudtál most hazudni.
Az első azt mondta, hogy lentikus alatt
Látta, a mely alól egy ifjú elszalatt.
Hát te tölgyfa alatt? Bezzeg hazudtatok,
De szépen sűl a bűn, gonoszok, reátok!
Az urnak angyala ma ketté vág téged,
A ki másra kented istentelenséged.
Meghaltok mindketten, kik sok bűnt tettetek,
A nép bizonyság lesz ma ti ellenetek!
Soknak tisztaságát már meg rontottátok,
De ezt ki vallani nem merték reátok.
A szép Zsuzsánnát is bűnre kísztettétek,
De mint hűséges párt meg nem széditetek;
És hogy ki ne sülne reátok a vétek,
E nagy gyalázatba azért kevertétek!
A kösség feleljen, mit csináljunk vélek;
Úgy-é hogy meghaljon e két gonosz lélek?

A kösség szól:

Halljon meg, haljon meg mindkettő erővel,
Verjük agyon őket száz meg ezer kővel.

Azért vagyunk szegények, mert ti gazdagok vagytok!

2017. február 18. - Andre Lowoa

azert_vagyunk_szegenyek_mert_ti_gazdagok_vagytok1

Azért vagyunk szegények, mert ti gazdagok vagytok! Először Frankfurtban láttam ezt a mondatot. Jobb helyre nem is ragaszthatták volna, hiszen Frankfurt Németország, sőt Európa pénzügyi központja, a bankok fővárosa.

azert_vagyunk_szegenyek_mert_ti_gazdagok_vagytok2

A mondat eredetileg egy 1990-es angol film, “A menet” kezdetén jelenik meg. A fejlődő világ és a gazdag országok közötti égbekiáltó különbségekről szól, de erre már kevesen emlékeznek. Azokban a napokban éppen a pénz uralma ellen tiltakoztak Frankfurt központjában. Lehet, hogy a tiltakozás nem a legjobb szó, mivel sokan sajátos hétvégi programnak tekintették, ahol volt kolbászsütés, sörözés eszméletvesztésig, szabad szerelem lányok és fiúk minden kombinációjában. Miközben a német nyelv teljes gazdagságát bevetve szidalmazták a gaz tőkét, és néha kísérletet tettek egy-egy rendőrkocsi felborítására. A bankokat négy ezer rendőr védte, akik nem vették elviselhetetlen kötelességnek a rend fenntartását, mivel hétvégi túlórát kaptak, és kényelmes szállodákban töltötték az éjszakát. Ebből is látható, hogy nem a német munkásosztály akarta bevenni a tőke bástyáit, hanem sokkal inkább középosztálybeli fiatalok és szabadfoglalkozású értelmiségiek weekendeztek Goethe szülővárosában.

A frankfurti osztályharcnak álcázott utcai bulizás ne tévesszen meg senkit sem! Egyre többen ismerik fel, hogy akárhogyan is dolgozunk, akárhogyan is takarékoskodunk, szegények vagyunk. Nehogy azt gondolják, hogy ez a felismerés egyszerű. Mit is mond Tevje a Hegedűs a háztetőben? A szegénység nem szégyen, de nem is dicsőség, Senki sem vallja be szívesen, hogy szegény vagyok. De ez az első lépés.

Itt gyakran vége is az útnak, mert nem tesszük fel a kérdést: miért vagyok szegény? Azok loptak, csaltak, jó időben jó helyen voltak, vagy a legjobb esetben örököltek. Megnyugszunk, hogy ilyen a világ. És vasárnap, amikor elvisszük a gyereket a plázába, még meg is vigasztalódunk: nem is olyan rossz ez a világ, sőt a világ a miénk is.

Ha nem nyugodnál meg, segít neked a kormány. Szépen elmagyarázzák, hogy munka alapú társadalomban élünk. Ha jobban fogsz dolgozni, akkor többet fogsz keresni. Bemesélik neked, hogy az EU-ban azért keresnek sokkal többet, mert ott hatékonyabban dolgoznak. Arról nagy ívben hallgatnak, hogy a tőke nálunk tudatosan alacsonyan tartja a béreket, mert az olcsó munkaerő vonzza a külföldi tőkét. És természetesen az is vonzza, hogy te nem tüntetsz, nem sztrájkolsz, és úgy általában befogod a szád.

A kormányban nem buta emberek ülnek, akik mindennel igyekeznek a figyelmedet lekötni. Csökkentik a rezsit, a hús áfáját, ingyenesen kapja a gyereked a tankönyvet. Nem kell tüntetned sem, mert a Soros-féle álcivilek annyira elveszik a kedved a tüntetésektől, hogy a televíziót is kikapcsolod, ha őket mutatják. És ha sikerül nekik, akkor te nem fogsz kérdezni. Nem fogod megkérdezni, hogy egyesek miért gazdagok, miért milliárdosok, amikor én két műszakban dolgozok, és mégsem jutok egyről a kettőre.

Mostanság egyre többen ismerik fel szegénységünk okát, és egyre többen merik kimondani. Sőt, a legnagyobb kapitalisták szidják legjobban a kapitalizmust. Csak egyet nem mondanak ki: a tőkés azért lehet gazdag, mert elveszi tőled azt a többletet, amit a munkáddal létrehozol. Büntetlenül elveheti, mert övé a gyár, a bank. Törvényesen rabolhat ki téged, mert az ő emberei ülnek a parlamentben és ők hozzák a törvényeket. Te szörnyülködsz azon, hogy százmilliárdokat loptak el a négyes metró építésénél, és nem veszed észre, hogy téged nap mint nap meglopnak. A gyárban, amikor a fizetésed kiszámolják. A bankban, ahova kötelezően átutalják a fizetésedet, természetesen nem ingyen. Az üzletben, ahol rengeteg dolgot megvettetnek veled, amire nincs is szükséges, csak a trendinek nem lehet ellenállni.

Azért vagyunk szegények, mert ti gazdagok vagytok. Ha ezt felismertük, ha megértettük, már jó úton vagyunk életünk megváltoztatásához. Ha azt is megértjük, hogy a tőkéskormányok ajándékai, a rezsicsökkentés, a három évre beígért minimálbér-emelés és hasonlók, csak morzsák, ráadásul olyan morzsák, amikért mi fogunk a végén fizetni, nos, akkor már készek vagyunk a harcra.

Ha azt akarjuk, hogy a mi életünk legyen jobb, akkor el kell venni a gazdagoktól. És nem kell megriadni ettől. Olyan világ soha nem lesz, hogy mi is jól élünk, meg a milliárdosok is. A szocliberálisok megkísérelik elhitetni, hogy a kapitalizmusban lehet kötelező alapjövedelmet adni, amiből mindenki tisztességesen megél. S, ha így van, akkor ki törődik azzal, hogy másoknak milliárdjai vannak. Ilyen nincs és nem is lehetséges.

Rá kell kényszeríteni a tőkés kormányokat, hogy adóztassák meg, korlátozzák a tőkét. A parlamentbe olyan embereket kell beszavazni, akik dolgozói ésszel gondolkodnak és képesek a gazdag tolvajok kezére csapni. De tudjuk a végcélt is: új társadalmat teremteni, ahol a gyár, a bank, a föld mindannyiunké. Olyan társadalmat, ahol emberként élhetünk. Emberként, mert nem lesznek gazdagok.

Thürmer Gyula / Munkáspárt.hu

Betiltottak egy gyerekjátékot kémkedés miatt

2017. február 17. - Andre Lowoa

A hatósági közlemény szerint minden olyan tárgy, amire kamera vagy mikrofon van csatlakoztatva és képes a rejtett adattovábbításra, sérti az emberek magánszféráját.

A német szövetségi távközlési hatóság betiltott egy játékbabát, ami internetkapcsolattal rendelkezik és alkalmas arra, hogy hangrögzítéssel rejtett adatgyűjtést folytasson a gyermekekről. A pénteken kiadott közleményben az áll, hogy a játékbaba segítségével illetéktelen személyek is kapcsolatba kerülhetnek a gyermekekkel.

A Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője, Jochen Homann azt mondta,

„minden olyan tárgy, amire kamera vagy mikrofon van csatlakoztatva és képes a rejtett adattovábbításra, sérti az emberek magánszféráját.”

A szövetségi hatóság szerint a Cayla beszélő-baba illetéktelen személyek által felhasználható titkos információgyűjtésre, mert képes rögzíteni és továbbítani, amit a szülők a gyermek környezetében beszélnek, de akár a gyermek minden szavát is továbbíthatja a játék Bluetooth-eszközén keresztül.

http://www.hidfo.ru/2017/02/betiltottak-egy-gyerekjatekot-kemkedes-miatt/

A németek átverték Kelet-Európát: egyre több orosz gázt importálnak

2017. február 17. - Andre Lowoa

Az oroszellenesség csak eszköz arra, hogy a piaci vetélytársakat távol tartsák az orosz üzletfelektől: miközben a „Moszkvától függetlenedés” üres frázisát ismételgetik, Németország 37%-kal több gázt vásárol a Gazpromtól, mint egy évvel ezelőtt.

Úgy tűnik, csak a piaci vetélytársak távol tartását szolgálják az ahhoz hasonló politikai frázisok, mint a „függetlenedni az orosz energiahordozóktól”, vagy „az orosz gáz kiváltása más forrásokkal”. A német politika mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza az EU keleti tagállamai és Oroszország közti energetikai megállapodásokat, de eközben Németország egyre több földgázt vásárol Oroszországból. A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller, és Németország gazdasági és energiaügyi minisztere, Brigitte Zypries tárgyalásokat folytat az Északi Áramlat 2 projekttel kapcsolatban, hogy még több orosz gázt hozzanak Európába.

A Gazprom pénteken kiadott közleménye szerint Alekszej Miller és Brigitte Zypries megtárgyalták az orosz gáz Európába szállításának lehetséges útvonalait, „különös tekintettel az Északi Áramlat 2 projektre”. A közlemény szerint az idei év során eddig Németország 37%-kal több gázt vásárolt az orosz cégtől, mint a tavalyi év azonos időszakában, de már 2016-ban is növekedés mutatkozott a 2015-ös adathoz képest: akkor egy év alatt 45-ről mintegy 50 milliárd köbméterre nőtt a Németország által a Gazpromtól vásárolt gáz mennyisége.

Az Északi Áramlat 2 projekt célja, hogy egy újabb útvonalon évente 55 milliárd köbméter orosz gázt tudjon szállítani a Balti-tengeren keresztül Németországba, Ukrajna megkerülésével. A gázprojektet a tervek szerint 2018-ban indítják.

http://www.hidfo.ru/2017/02/a-nemetek-atvertek-kelet-europat-egyre-tobb-orosz-gazt-importalnak/

Ultimátumot adott Európának az amerikai védelmi miniszter

2017. február 16. - Andre Lowoa

Szerdán az amerikai védelmi miniszter, James Mattis ultimátumot adott az európai NATO-tagállamoknak: fokozniuk kell a katonai kiadásokat még az év vége előtt, vagy azt kockáztatják, hogy az USA „mérsékelni fogja elkötelezettségét” Európa megvédése iránt.

Mattis kijelentése Donald Trump kampány során tett kijelentéseinek megfeleltethető, miszerint ha Európa nem fizet többet a NATO költségvetésébe, az USA nem fogja megvédeni Európát.

„Amerika teljesíti kötelezettségeit, de ha az európai nemzetek nem akarják azt látni, hogy Amerika elkötelezettsége mérséklődni kezd, minden egyes tagállamnak tennie kell a közös védelemért.” – mondta.

Mattis felhívta a figyelmet arra, hogy a „nyugati értékek védelmének” terheit eddig az amerikai adófizetők viselték, de ezt az USA gazdasági okokból többé nem tudja megengedni magának.

A védelmi miniszter kifejtette, hogy az európai országok passzivitása miatt eddig az amerikai hadsereg kellett foltozgassa a NATO hiányosságait (sikertelenül), de eközben bizonyos tagállamok nem voltak hajlandók tudomást venni arról, hogy Irakban és Szíriában egy olyan terrorszervezet működik, aminek tevékenysége közvetlen hatást gyakorol Európára.

Az Amerikai Egyesült Államok jelenleg a NATO katonai költségvetésének 70%-át fizeti, és többet költ védelmi kiadásokra, mint az összes többi tagállam együtt véve.

http://www.hidfo.ru/2017/02/ultimatumot-adott-europanak-az-amerikai-vedelmi-miniszter/

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu