Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Freie Welt: Washington szócsöveként működik a német sajtó

2016. augusztus 27. - Andre Lowoa

A Freie Welt német lap szerint a német sajtó külföldi propagandatevékenység részeként terjeszt negatív képeket bizonyos országokról, és szándékosan nyomást gyakorol a német politikusokra, amikor eltérnének az amerikai vezetők által elvárt külpolitikától.

A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a legnagyobb német sajtóorgánumok nem csak ferde képet közvetítenek más országokról, hanem határozottan nyomást gyakorolnak a német politikusokra és gazdasági vezetőkre, ha azok nem az amerikai külpolitikát követik.

“Miközben Angela Merkel kancellár és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter viszonylag józan nyilatkozatokat tesz Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban, a sajtó ezzel ellentétben előszeretettel használ éles megfogalmazásokat.” A lap szerint ezzel megpróbálnak nyomást gyakorolni olyan politikusokra, akik nem ellenséges viszonyra törekszenek Washington riválisaival, hanem józanabb hangot ütnének meg, és kiegyensúlyozott kapcsolatokra törekednének.

A német média “a transzatlanti propagandagépezet részévé vált”, ami jól láthatóan az amerikai vezetők hangulatváltásait követi, miközben teljes mértékben figyelmen kívül hagyja Németország érdekeit. – írták. “Ha valaki szemügyre veszi az elmúlt három év során megjelent publikációkat, azt láthatja, hogy a német média nem Berlin szócsöveként cselekszik, ehelyett a szövetségi kormány elleni külföldi nyomásgyakorlás eszközévé vált, ami állandó nyomás alatt tartja a szövetségi kormányt, a politikusokat, és ennek megfelelően formálja a közvéleményt.”

A szerző szerint ez a trend számos tényezővel magyarázható. Egyfelől, a média megpróbál alkalmazkodni a nézőközönséghez, emellett alkalmazkodik a szponzorok és befektetők elvárásaihoz is. Egy másik ilyen tényező az újságírók és az úgynevezett “hatalmi központok” közti kapcsolat. Az újságírók munkakörükből adódóan megpróbálnak belső információkhoz jutni, de ez a kapcsolat bizalmas viszonyt követel meg, ami ellenkező irányba is felhasználható; az informátorok gyakran olyan személyek, akik szándékosan próbálják manipulálni a közvéleményt, és ennek részeként akár idegen országok titkosszolgálati érdekérvényesítése is utat törhet.

A szerző azzal magyarázza a médiában megfigyelhető ilyen irányú változást, hogy az újságírók korábban a helyi hatóságokkal és vállalatokkal próbáltak minél kiterjedtebb bizalmi kapcsolathálót kiépíteni, idővel azonban egyre többen csatlakoztak különféle transzatlanti szervezetekhez. Ezek a kapcsolatok kiváló lehetőséget adnak a karrierépítésre, de eközben követelményei is vannak – “akik ilyen szervezetekhez csatlakoznak, idővel nem képesek elfogulatlan képet adni a világról, hanem kapcsolathálójuknak megfelelően elkerülhetetlenül a transzatlanti integráció mélyítését fogják képviselni”.

Továbbá, a kisebb sajtóorgánumok nagy hírügynökségektől való függése is súlyosbít a helyzeten – írták. A sajtóorgánumok többsége nem végez elég színvonalas munkát ahhoz, hogy piaci alapon biztosított legyen a működése – ehelyett befektetőkre, szponzorokra vannak utalva, hogy ki tudják fizetni alkalmazottaikat. A költségek minimalizálására törekvésből következően, a kisebb sajtóorgánumok a nagy hírügynökségek anyagait veszik át, a híreket pedig olyan értelmezési kerettel közlik, ami nem áll ellentétben anyagi támogatóik elvárásaival. Ez a sajtóorgánumok nagy többségére igaz, a Freie Welt szerint azonban a német sajtóorgánumok nagy többsége amerikai elkötelezettségű, mivel amerikai befektetők és szponzorok pénzén működnek. Ez az úgynevezett “független sajtó”, ami valóban független a kormánytól és az államtól – ehelyett egy másik kormány és másik állam érdekeit képviseli Németországban.


http://www.hidfo.ru/2016/08/freie-welt-washington-szocsovekent-mukodik-a-nemet-sajto/

Kivonulhatnak a német fegyveres erők Törökországból

2016. augusztus 26. - Andre Lowoa

Egy német országgyűlési képviselő, Rainer Arnold újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a német hadsereg a Törökországból való kivonulást fontolgatja, mert a török kormány nem engedélyezi a hivatalos látogatásokat az Incirlik bázison.

Elmondása szerint a Bundeswehr tegnap kezdett hivatalosan is foglalkozni a kivonulás lehetőségével. Ennek részeként a török katonák elhagynák az Incirlik légibázist, a légierő pedig a Tornado gépeket Jordániába vagy Ciprusra helyezné át.

Egy a két ország közt régóta húzódó diplomáciai vita vezetett oda, hogy Törökország megtiltsa a német politikusok Incirlik létesítménybe tervezett látogatásait. Ez a diplomáciai konfliktus látható formában júniusban jelentkezett, amikor a német parlament az 1915-ben az Oszmán Birodalom területén zajló tömeggyilkosságokat népirtássá minősítette. Az örmény népirtás elismerésének törvénybe iktatása oda vezetett, hogy Törökország megtiltotta, hogy a német politikusok látogatásokat tegyenek azokban a létesítményekben, ahol Törökország területén német katonák állomásoznak. Cem Özdemir, a Zöldpárt egyik vezetője azt mondta, ha ezek a látogatások nem lehetségesek, akkor a német katonák haza kell térjenek Németországba.

Rainer Arnold, a szociáldemokraták szóvivője szintén kijelentette, hogy amennyiben a politikusok a török kormány tiltakozása miatt nem látogathatnak el a német katonákhoz, ebben az esetben meg kell kezdeni a német fegyveres erők kivonását Törökországból. Elmondása szerint ez “rémálom lenne” Németország számára, hiszen az áthelyezés miatt további költségek merülnek fel, emellett komoly logisztikai kihívások elé néz a Bundeswehr a következő hónapokban. A kivonulást követően a német katonák nem az amerikaiakkal közösen folytatnák a térségben zajló tevékenységet, hanem külön létesítménybe helyezik át őket egy másik térségi országba.


http://www.hidfo.ru/2016/08/kivonulhatnak-a-nemet-fegyveres-erok-torokorszagbol/

Törökország titkos tárgyalásokat folytatott szíriai vezetőkkel

2016. augusztus 26. - Andre Lowoa
Szíria hidfo.ru

Izmail Hakki Pekin, a török fegyveres erők volt hírszerző vezetője egy interjú során kijelentette; közvetítőként részt vett egy titkos tárgyalássorozaton, amely a Törökország és Szíria közti kapcsolatok rendezését célozta.

A volt hírszerző tiszt az orosz Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, személyesen részt vett öt titkos találkozón a szíriai hírszerzés illetékeseivel. Elmondása szerint nem bocsátkoztak közvetlen tárgyalásokba, ehelyett közvetítőkön keresztül kezdődött meg a kapcsolatok rendezése, miközben ugyanilyen tárgyalások zajlottak Oroszországgal is. Az öt találkozóból kettő még 2015 folyamán, három pedig már idén történt.

Pekin elmondása szerint ezek az informális találkozók főként a szíriai biztonsági helyzetet tárgyalták – a szíriai hírszerzés tájékoztatta őket az országban zajló bizonyos történésekről, és megállapították a kapcsolatok helyreállításának feltételeit, mely szerint Törökország és Szíria egy közös biztonságpolitikai koncepció mentén együttműködést kezd.

A török vezetés Szíriával kapcsolatos politikája akkor kezdődött megváltozni, amikor Ahmet Davutoglut Binali Yildirim váltotta a miniszterelnöki poszton. Yldirim már annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a szíriai kormányban elsősorban barátot kell látni, nem ellenséget. Az algériai al-Watan lapban megjelent értesülések szerint az algériai kormány közvetítésével is tárgyalások zajlottak Szíria és Törökország közt. Később Törökország nyílt hadmozdulatot indított észak-Szíria kurdok által lakott régiójában, ahol megkezdte a függetlenség kikiáltására készülő kurd fegyveres erők felszámolását.


http://www.hidfo.ru/2016/08/torokorszag-titkos-targyalasokat-folytatott-sziriai-vezetokkel-a-katonai-beavatkozas-elott/

Ezúttal sem indítják újra Európát

2016. augusztus 25. - Andre Lowoa
Merkel Hollande hidfo.ru

Látványossága ellenére semmilyen eredményt nem hozott Matteo Renzi olasz miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, és Francois Hollande francia elnök találkozója.

Tiberio Graziani, a Geopolitikai és Társadalmi Tudományok Intézetének elnöke az eseményt követően arra mutatott rá, hogy a Ventotene szigeten történt találkozó volt az európai vezetők első csúcstalálkozója a britek kilépése óta. Bár Matteo Renzi a megbeszélést követően kijelentette, hogy “az európai projekt nem ért véget”, mindhárom vezető sokkal inkább saját belpolitikai problémáival van elfoglalva, ahelyett, hogy az Európai Unió “fragmentálódásának” folyamatát visszafordítanák.

“Minden, amit a gazdasággal, közös biztonsággal és a migránsokkal kapcsolatban mondtak, nem volt egyéb, mint üres frázisok sokasága. Különösen, ha a védelmi kiadások drámai esését, a kutatási és kulturális források megvonását tartjuk szem előtt, ami most Olaszországban történik.”

Graziani ugyanakkor azt mondta, az európai országoknak a NATO tagjaként teljesen értelmetlen és hasztalan lenne az USA iránymutatását követniük a Földközi-tengeren, hiszen elsősorban egy európai probléma, azon belül is olasz probléma, amivel Európa a térségben szembe kell nézzen.

“Renzi reménykedik az úgynevezett európai projekt újraindításában, mert ez már kezdetektől az ő elgondolása volt. A végén azonban semmilyen eredményre nem jut ez a törekvés. Tisztában kell lennie a tényekkel, gazdasági tekintetben ez a háromoldalú találkozó elsősorban az EU német-domináltságát hivatott hangsúlyozni.”

A szakértő szerint ez az úgynevezett “újraindítás” elképzelhető ugyan, de az Európai Unió jelenlegi hatalmainak politikai és gazdasági súlyától függ minden. Olaszország pedig egyre rosszabb pozícióba kerül ebben a viszonyrendszerben. “Európa vezető alakjai ma már nem rendelkeznek olyan mértékű eltökéltséggel és határozott jövőképpel, mint az európai integráció kezdetekor Altiero Spinelli, Colorni és Rossi. Olaszország egy mediterrán ország; hacsak nem tudja határozottan megoldani a migránsproblémát, és nem válik olyan szereplővé a régióban, ami képes biztosítani a stabilitást, és amire a szövetségesek méltán támaszkodhatnak, az egész európai kontinens szenvedni fog.”

Júniusban egy népszavazáson a britek 51,9%-a döntött az Európai Unióból kilépés mellett. Nem sokkal a referendum eredményének bejelentését követően David Cameron brit miniszterelnök – aki az uniós tagság fenntartása mellett kampányolt – bejelentette lemondását.


http://www.hidfo.ru/2016/08/ezuttal-sem-inditjak-ujra-europat/

Kiderült, hogyan múlt el az ősi maja civilizáció

2016. augusztus 25. - Andre Lowoa
Chichen Itza hidfo.ru

Amikor hirtelen válik elégtelenné a vízellátás, a magasan fejlett társadalmak is hirtelen tűnnek el. A kutatók szerint azok élhették túl az ősi maja városok katasztrófáját, akik eleve úgy éltek, hogy nem voltak valamelyik nagyváros központi vízellátására utalva, és nagyobb víztartalékkal sem rendelkeztek.

Egy a Water Resources Research újságban megjelent elmélet szerint éppen az vezetett az ősi maja városok gyors eltűnéséhez, ami gyors növekedésüknek is kulcsa volt. Azok a víztározók és alagutak, melyek lehetővé tették a városi lakosság esetében nagy létszám elérését, függőséget is teremtettek; a víztartalék hirtelen megcsappanása ahhoz vezetett, hogy a nagyvárosok lakossága is egyik pillanatról a másikra “tűnt el”.

A maja civilizáció több évszázadon át létezett, majd számos elhagyatott várost, műemléket hagyott maga után a Yucatán-félszigeten; a társadalom az elmúlás martalékává lett, miután az emberek elhagyták a városokat. A tudósok régóta vitatták a maja civilizáció felemelkedésének és gyors hanyatlásának körülményeit, mígnem 2012-ben víztározók és alagutak komplex hálózatát tárták fel, ami igazolta azt a hipotézist, miszerint a maja civilizációval az aszály végzett. Később számos arra mutató bizonyíték is előkerült, miszerint az innovatív, mesterséges vízhálózat, ami lehetővé tette Tikal metropolisszá növekedését, csak súlyosbította a szárazságot mint csapást.

Az járt jól, aki kerülte a nagyvárosi életet

A Bécsi Egyetem kutatói tanulmányozták a vízellátás szűkössége és a maja társadalom eltűnése közti összefüggést. Modellezték egy 80000-100000 fős lakosságú tipikus maja város működését; ebben a modellben számos eltérő aspektus szerepet kapott, többek közt a vízszint és túlélés közti kapcsolat, a lakosság növekedése és az élelmiszer/víztartalék mennyisége közti kapcsolat, stb. Kiderült, hogy

ez a rendszer csak akkor volt sikeres, ha bőséges volt a vízellátás.

Már a vízellátásban bekövetkező legkisebb mértékű csökkenés is drámai lakosságcsökkenéshez vezetett. A kutatás szerint a nagyobb esőzések, a nagyobb készletek lehetővé tették ugyan a lakosság gyors növekedését, de a víztöbbletre utaltság egyben szoros függést is kialakított; kiszolgáltatottá tette őket a vízellátás tekintetében, fogékonnyá téve ezeket a társadalmakat a gyors létszámcsökkenésre. Linda Kuil szerint így a tartalékok nem csak a túlélést jelentették, hanem a halál okává is váltak a hosszú aszály idején.

A szegénység volt a túlélés kulcsa

A kutatás szerint azok a városok, melyek kiterjedt tározó-rendszereket és alagúthálózatokat építettek ki, gyorsabban növekedtek és komplexebbé váltak, de éppen emiatt túlzó mértékű ráutaltságban is léteztek, hiszen a komplex rendszer működtetése hamar lehetetlenné vált egy hosszabb száraz időszakban. A vízszint esésekor ezek a városok nagyságrendekkel több embert veszítettek, mint a kevésbé komplex rendszerekkel működő, kisebb városok, vagy azok a városok, melyek egyáltalán semmilyen tartalékkal nem rendelkeztek.

Ez az elmélet arra szolgál magyarázattal, hogyan lehetséges, hogy a nagyobb maja városok pillanatok alatt eltűntek, miközben a kisebb települések túléltek. Ugyanakkor, ez az elmélet vonatkoztatható – sőt, fokozottan ajánlott vonatkoztatni – a mai társadalmakra is, hiszen épp a napokban a német kormány arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalom a modern infrastruktúra viszonylatában teljes ráutaltságban létezik, emiatt kezelhetetlen katasztrófa lenne egy a központi vízhálózat elleni terrortámadás.

 

 

http://www.hidfo.ru/2016/08/a-szarazsag-vitte-el-a-maja-civilizaciot/

Törökország a kurd milíciák ellen harcol észak-Szíriában

2016. augusztus 25. - Andre Lowoa
Törökország Szíria hidfo.ru

Binali Yildirim török miniszterelnök szerint a szíriai Jarablus régiót nem csak a terrorszervezetektől, de a kurd milíciáktól is meg kell tisztítani.

A miniszterelnök szerdán a Haberturk televíziónak nyilatkozva azt mondta, a nemrég indított Eufrátesz Pajzs hadművelet célja, hogy minden extrémista csoportot felszámoljon a török határ túloldalán, beleértve az Egyesült Államok által támogatott és felfegyverzett kurd milíciákat is.

“A szíriai ellenzék átvette az ellenőrzést Jarablus felett, és elkezdett kontroll alá vonni más településeket is a térségben. A régió egészét meg kell tisztítani a szíriai kurdok fegyveres erőitől.”

Korábban Recep Tayyip Erdogan török államfő is közölte; a török hadsereg az Iszlám Állam elleni harc céljából átlépte Szíria határait, emellett felvették a harcot a kurdok fegyveres erőivel, melyek a Törökországban terrorszervezetté nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt irányítása alatt állnak.

Egyfelől a szíriai török beavatkozás egy idegen ország elleni agressziónak minősülhet, hiszen nincsenek információk arról, hogy ez a hadmozdulat a szíriai kormány engedélyével zajlana. Másfelől, Törökország saját területi egységét védelmezi ezzel a hadmozdulattal; megpróbálják megakadályozni, hogy a kurdok egységesen ellenőrzés alá vonjanak területeket a török-szíriai határ mentén. Törökország területén mintegy 14,5 milliós kurd kisebbség él, ezáltal Törökország területi egysége is megbomlana, ha Szíriában a kurd fegyveres szervezetek független országot hoznak létre.

Az Amerikai Egyesült Államok kiképzésben részesíti és fegyverzi a kurd milíciákat, Törökország pedig terrorszervezetté nyilvánította és betiltotta ugyanezeket a csoportokat, ami régóta feszültség forrása volt a két ország közt.


http://www.hidfo.ru/2016/08/torokorszag-a-kurd-miliciak-ellen-harcol-eszak-sziriaban/

Olimpia Budapesten? Csak a fideszes oligarchiáknak lenne jó...

2016. augusztus 25. - Andre Lowoa

Orbán szerint Budapest a megfelelő város: megfelelő időben és megfelelő helyen van ahhoz, hogy 2024-ben házigazdája legyen a nyári olimpiának. Az ország gazdasági állapota miatt, továbbá a megkérdezett emberek többsége szerint azonban egyáltalán nem kéne erőltetni az olimpia hazai megrendezését.

1960 óta az olimpiák döntő része gazdaságilag veszteséges vállalkozás volt. Rió például most legkevesebb 4,6 milliárd dollárt (1280 milliárd forintot) bukik a rendezésnek köszönthetően. A kormánykörök akkor mégis miért ragaszkodnak ennyire a budapesti olimpiához? A válasz egyszerű: egy hazai rendezésű olimpia rengeteg elnyerhető pályázatot, azaz megszámlálhatatlanul sok pénzt is jelenthet Orbán oligarcháinak. Akár Garancsi István, akár Mészáros Lőrinc a rendezés ürügyén még több stadiont, sportcsarnokot vagy éppen lakóparkot építhet majd fel.

d_yt20160819062.jpg

Olimpiák tanulságai – Mennyi az annyi?

Véget ért a riói olimpia, és már készülnek az összegzések arról, hogy „tokkal-vonóval” mennyibe is került az olimpia végül. Eredetileg 14 milliárd dollárt (3900 milliárd forintot) szántak az olimpiai büdzsére, a végösszeg azonban úgy 20 milliárd dollár (5600 milliárd) körül lesz.

Összehasonlításul: a budapesti olimpiai projekt hivatalos, a Pricewaterhouse Coopers (PwC) tanácsadó cég által készített megvalósíthatósági tanulmánya szerint a magyar olimpia teljes költsége 774 milliárd forint lenne. Ez az összeg azonban igen messze lehet a valós költségektől, hiszen ebben még nincsen benne egy sor egyéb, például infrastruktúrafejlesztéssel kapcsolatos kiadás. Az mindenesetre látszik, hogy jóval kevesebb pénzből készülünk megrendezni egy világeseményt, ami egyrészt lehet dicséretes (mégsem annyi pénzt dobunk ki az ablakon költünk), viszont kérdéses, hogy akkor milyen színvonalat sikerül majd produkálni a korábbi olimpiákhoz képest.

Hogy megéri-e ez az egész, ha csak az anyagiakat nézzük? A válasz egyértelműen az, hogy nem. Egy brit tanulmány szerint például Rió az olimpiának köszönthetően legkevesebb 4,6 milliárd dollárt (1280 milliárd forintot) bukott. Montreal (1976) az olimpia után 30 évvel, 2006-ban tudta csak kifizetni a játékok miatt felvett gigantikus hitelének utolsó részletét. Pekingben 3,6 milliárd dolláros bevétel állt a jóval 40 milliárd dolláros költségekkel szemben, de 2012-ben Londonban is csak 5,2 milliárd dollár jött be 18 milliárdos kiadás mellett – írja a hvg.hu. Ezen számok mellett emlékezzünk meg azokról a kormánypárti tervekről, amelyek szerint a budapesti olimpia bevételeiből tennék helyre a magyar egészségügyet.

Nem kishitűségről, egyedül csak gazdasági realitásokról van szó akkor, amikor az olimpiai rendezés ellen érvelünk: egy sor tanulmány, összehasonlítás látott már napvilágot, hogy miért nem éri meg Magyarországnak olimpiát rendeznie. A legegyszerűbb példát nézve: nem lehet véletlen, hogy a 2004-ben olimpiát rendező Görögország most az államcsődhöz igen közeli, hatalmas pénzügyi-gazdasági válságban szenved.

atheni-olimpia-9_1_1_1.jpg

Egy görög stadion ma, amely az olimpiára épült

Forrás: A 2004-es athéni olimpia romjai

Csak a Fidesznek és a holdudvarának lenne jó az egész

Ha ilyen kockázatos befektetésről van szó, miért is akarja ennyire a Fidesz a budapesti olimpiát? Egyrészt, már úgyis sokat lehet lopni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy mi fogjuk majd elnyerni a rendezés jogát, mivel a rengeteg hirdetés, reklám és megvalósítási tanulmány elkészítése már most is sok pénzt hozhat a konyhára.

Korábban már összegyűjtöttük (pl: itt) mindazokat a korrupciógyanús ügyleteket, amelyek a budapesti olimpia körül vannak.

Másrészt, Jules Boykoff amerikai politológus szerint, akinek a szakterülete az olimpiák politikatörténete, azt nyilatkozta a vasarnapihirek.hu-nak, hogy míg a mindennapi ember számára kevés előnnyel jár egy olimpia megszervezése, a jó kapcsolatokkal rendelkező politikai elitnek és a multiknak igenis gyümölcsöző az egész befektetés.

Már a 2017-es úszó-világbajnokság példáján keresztül is valószínűsíthetjük, hogy egy budapesti olimpia esetén vagy Garancsi István, vagy Mészáros Lőrinc még több stadiont, sportcsarnokot vagy éppen lakóparkot építhet majd fel a rendezés ürügyén. Egy budapesti olimpia rengeteg elnyerhető pályázatot, azaz megszámlálhatatlanul sok pénzt is jelenthet majd Orbán oligarcháinak.

Az emberek többsége is hasonló módon gondolkodik, legalábbis a Publicus Intézet, a Vasárnapi Hírek megbízásából készített felmérése szerint, akik a közvélemény-kutatásukban a budapesti rendezésű olimpia megítélését vizsgálták.

A felmérés szerint tíz emberből közel hatan (57 százalék) gondolják azt, hogy a Fidesz-közeli vállalkozókat gazdagítaná az olimpiára költött pénz, és a rendezés senki másnak nem érdeke valójában. Ezzel leginkább a Jobbik szavazók és az olimpiát nem támogatók értenek egyet (78 és 73 százalék), és ebben a kérdésben a Fidesz szavazói és az olimpiát támogatók azok, akik másként gondolkodnak - 62 és 48 százalékuk nem ért vele egyet.

A Publicus felméréséből az is kiderült, hogy a válaszadók háromnegyede (75 százalék) szerint az olimpia túl sokba kerülne, és a pénzt másra kellene költeni, míg kétharmad (64 százalék) szerint az ország egyszerűen túl szegény az olimpia megrendezéséhez.

A kutatás szerint az olimpia helyett a válaszadók kétharmada (61 százalék) az inkább egészségügyet, egyharmada (28 százalék) az oktatást fejlesztené, míg egyötöd (17 százalék) a szegénységet számolná fel. Sokan költenének még az munkahely-teremtésre (14 százalék), az infrastruktúra fejlesztésére (9 százalék) és magasabb fizetésekre (8 százalék).

Az egészségügy fejlesztése a Jobbik és az MSZP szavazók számára a leginkább fontos (69 és 62 százalék), de a Fidesz szavazói körében is az első helyen van (46 százalék). Az oktatás fejlesztése az MSZP szavazók és a bizonytalanok számára a legfontosabb (45 és 30 százalék), míg a Fidesz szavazók körében ez csak a negyedik legfontosabb cél (15 százalék), mert a szegénység felszámolása és a munkahelyteremtés megelőzi.

Vissza kéne térni a realitások talajára

Budapest mellett Róma, Párizs és Los Angeles van még versenyben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 szeptemberében, limai kongresszusán választja majd ki a 2024-es rendezőt. Ahogy korábban is írtuk: pusztán presztízsből ugyanis nincs értelme kockáztatni a költségvetési stabilitást (és vele az EU-s forrásokat), sokkal jobb helye is lehet azoknak az ezermilliárdoknak. Csak akkor éri meg a projekt, ha biztosan megtérül, ennek azonban kicsi az esélye. Félő, hogy a létesítmények Athénhoz hasonlóan Budapesten is idővel lerobbannának és üresen állnának, ez pedig korántsem nevezhető költséghatékonynak.

Jules Boykoff, a fentebb már idézett amerikai politológus véleménye az, hogy a budapestieknek nagyon óvatosnak kell lenniük, ugyanis a rendezéssel idáig csak azok gazdagodtak, akik a társadalom nyertes oldalán álltak, éppen ezért, mint nyilatkozta: jobb lenne, ha a budapestiek egy kicsit visszavennének a tempóból, és átgondolnák a dolgokat, mielőtt pályáznak.”

TényTár

Szeptembertől lehet jelentkezni az új határvadász századokba

2016. augusztus 24. - Andre Lowoa
határvadász hidfo.ru

A következő hónapokban megkezdődik a Készenléti Rendőrség állományának bővítése. Háromezer állás van betöltetlenül; a jövőben a migrációs nyomás csak fokozódni fog, szeptember 1-től lehet jelentkezni a magyar-szerb határ fegyveres őrizetére.

Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány 2016. augusztus 24-én sajtótájékoztatót tartott a Készenléti Rendőrség Nagytanácstermében, ahol kifejtette, hogy Magyarország déli határai mentén további háromezer határvadászra van szükség, így a Készenléti Rendőrség szeptember 1-től toborzást kezd Határvadász Bevetési Osztályainak állományába.

“A tavalyi évben 1,5 millió illegális bevándorló érkezett Európába, az idei évben pedig már közel háromszázezer. Afrika felől naponta ezrek érkeznek Európa partjaihoz. Líbiából közel egymillió bevándorló kíván útnak indulni, Törökországban hárommillió bevándorló várakozik.”

A rendőrfőkapitány kifejtette, hogy Magyarországnak fokozódó migrációs nyomással kell számolnia, és nem csak az országhatárokat, hanem egyben Európa határait is itt kell megvédeni. “Az Európai Unió tagállamainak fő feladata a külső schengeni határok megbízható őrizete, a zöldhatáron a szabályozatlan módú átlépés meggátolása.” – mondta.

A tájékoztató szerint a kormány augusztus 10-én döntött arról, hogy a rendőrség határvadász egységeinek létszámát háromezer fővel növeli, tekintettel arra, hogy Magyarország a jövőben a migrációs nyomás fokozódásával kell számoljon.

A tájékoztató szerint az illegális bevándorlás következtében a “közbiztonsági deficit” jelentkezhet, azaz számolni kell a közrend megbomlásával, ha nem valósul meg a déli országhatárok teljes őrizete. Emiatt van szükség a határvadászokra, akiknek lehetősége van arra, hogy még az országba érkezés előtt elfogják a potenciális bűnözőket.

Határvadásznak bárki jelentkezhet, aki betöltötte 18. életévét, és a pályázati felhívásban megfogalmazott követelményeknek megfelel. A jelentkezők a felvételt követően kéthónapos alapképzésen esnek át, mely modul záróvizsgával fejeződik be. Ekkor a jelentkezők munkavállalói jogviszonyban lesznek, és bruttó 150 ezer forintos bérért állhatnak szolgálatba. A modulzáróvizsgát követően hivatásos állományba kerülnek 12 hónapos próbaidőre, kinevezésre kerülnek rendőr őrmesternek, és tovább fognak tanulni négyhónapos modul keretében, ahol őr-járőr rész-szakképesítést fognak szerezni.

Megfelelő jelentkezői létszám esetén folyamatosan indulnak a moduláris képzések – egy újonnan jelentkező személy összesen hat hónapos moduláris képzést követően kezdheti meg tevékenységét járőrtársként. A tájékoztató szerint “az állomány a készenléti rendőrségnél rendben lévő kialakított ruházattal, fegyverzettel, rendészettechnikai eszközökkel, híradó- és informatikai eszközökkel lesz ellátva és felszerelve.”

http://www.hidfo.ru/2016/08/szeptembertol-lehet-jelentkezni-az-uj-hatarvadasz-szazadokba/

2016. augusztus 24. - Andre Lowoa

Bertalan napja

Bertalan napját sok helyen őszkezdő napnak, a kánikulát végző napnak tartják. Több jelére is felfigyelhet az ember a természetben. A gólyák hosszú útra készülnek, a halak már nem nőnek, csak híznak, az elpusztulni akaró kígyó nem bújik be a földbe, mint a többi, hanem a kerékvágásba húzódik, hogy eltapossák. A szőlőkben elszaporodnak a seregélyek, meg kell tehát kezdeni a seregélyek üldözését. Kerepelnek, zajt ütnek, mert különben oda a termés, kicsipkedik a szemeket a hívatlan vendégek.

Időjós, termésvarázsló, gyógyítónap Bertalan napja. Amilyen az időjárás e napon, olyan lesz az ősz. Ha megrázza a szakállát Bertalan, azaz zivatar dühöng, akkor jég és hó fenyeget. „Amint Szent Bertalan magát mutogatja, az őszi idő is mind aszerint tartja” – foglalja össze az 1777. évi kalendárium.

A Muravidéken vajköpülő nap. Ezen a napon csodálatos ereje van a frissen köpült vajnak. Ha egy kanállal beletesznek belőle a búzába, akkor nem esik bele a féreg. A lencsét is megdörgölik vele, hogy megmentsék a zsizsiktől.

A fejesedő káposztát beborogatják ezen a napon, hogy nagyobb feje nőjön.

A Bertalankor szedett mogyoróból sajtolt olajjal a fájós fület kenegetik.
Augusztus 24. Bertalan napja

Bertalan apostol ünnepe, aki a szűcsök és csizmadiák védőszentje volt. A Bertalan napkor köpült vajnak gyógyító erőt tulajdonítottak.

A németek a lakosságot mozgósítják a határok megvédésére

2016. augusztus 23. - Andre Lowoa

Egy NATO-misszió részeként a német polgárok is részt kell vegyenek katonai létesítmények építésében, és a kormány által tárgyalt civil védelmi koncepció részeként a határvédelem segítésében is részt kell majd vegyenek.

A DPA hírügynökség által megszerzett dokumentum szerint “amennyiben valós igény mutatkozik a határok megvédésére”, civilek kell támogassák a német hadsereget, hogy rendelkezésre álljon a határvédelemhez szükséges eszközállomány. Ez elsősorban azt jelenti, hogy magánvállalatokat vonnak be a határvédelemhez szükséges infrastruktúra biztosításához.

Most jön majd jól a drótkerítés, amit tavaly emberi jogokra hivatkozva nem akartak Magyarországnak eladni.

A DPA szerint a kormány holnap fogja elfogadni az új civil védelmi koncepciót. Ennek keretében döntés születik arról, hogy magánvállalatok bevonásával fogják biztosítani a határvédelemhez szükséges feltételeket, többek között a honvédséget így látják el a határ menti járőrfeladatok elvégzéséhez szükséges járművekkel, és üzemanyagkészlettel.

A tervezet azt is magában foglalja, hogy a kormány fenntartja annak jogát, hogy meghatározott időszakokra korlátozza bizonyos élelmiszeripari termékek elérhetőségét.

A tervezetben emellett az áll, hogy egy a telekommunikációs cégek elleni kibertámadás esetén a német kormány fenntartja annak lehetőségét, hogy korlátozza a hírközlést.

A dokumentum kiszivárogtatásakor a német közösségi médiában intenzív vita kezdődött arról, hogy a kormány valószínűleg vissza akarja állítani a sorkatonai szolgálatot.


http://www.hidfo.ru/2016/08/a-nemetek-a-lakossagot-mozgositjak-a-hatarok-megvedesere/

A NATO-ról és a terrorizmusról értekeztek Minszkben

2016. augusztus 23. - Andre Lowoa

A NATO kelet-európai terjeszkedése által jelentett fenyegetésről egyeztetett az orosz biztonsági tanács és Belorusszia biztonsági tanácsa. A téma szorosan összekapcsolódik a nemzetközi terrorizmus kérdéskörével; mindkét biztonsági fenyegetésre a térségi országok szorosabb katonai együttműködése lehet válasz.

Orosz részről Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács vezetője, Belorusszia részéről pedig Sztaniszlav Zas, Belorusszia biztonsági tanácsának vezetője irányította a Minszkben zajló tárgyalásokat. Kedden a felek közös közleményt adtak ki, miszerint a találkozó során elsősorban a NATO kelet-európai terjeszkedése által jelentett fenyegetéssel, illetve kihívásokkal foglalkoztak, emellett kiemelten foglalkoztak a nemzetközi terrorizmus kérdéskörével.

A találkozó során annak lehetőségéről értekeztek, hogy a térségi országok szorosabb katonai együttműködéssel, és a nemzetközi katonai jelenlét fokozásával reagáljanak a NATO és a terrorizmus terjeszkedésére. Ennek részeként fokozni fogják az együttműködést a békefenntartó alakulatok kiképzése és eszközellátása terén. A két ország szakértői emellett megvitatták azokat a jogi változtatásokat, melyek ahhoz szükségesek, hogy megvalósuljon a nyomozóhatóságok és a bevándorlást kontrolláló intézmények közti hatékonyabb együttműködés.


http://www.hidfo.ru/2016/08/a-nato-rol-es-a-terrorizmusrol-ertekeztek-minszkben/

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu