Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kormányátalakítást hajt végre, mielőtt megkezdi az EU-val a Lengyelország elleni szankciókkal kapcsolatos tárgyalásokat.

Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki leváltotta Witold Waszczykowski külügyminisztert és Antoni Macierewicz nemzetvédelmi minisztert – derült ki a Wiadomosci lengyel lap értesüléseiből.

A sajtóhírek szerint a miniszterelnök az államfő Andrzej Duda elé terjesztette a döntést egy kormányátalakítási ceremónia keretén belül. Waszczykowski és Macierewicz azonban nem vett részt a rendezvényen, hanem öt perccel annak kezdete előtt elhagyta az elnöki palotát.



Waszczykowski helyére a volt belügymi államtitkár-helyettes Jacek Czaputowicz lép, Macierewiczet pedig a volt belügyminiszter Mariusz Blaszczak váltja.

Beata Szydlo volt kormányfő 2017 végén mondott le, miután elmérgesedett a szuverenitási vita az Európai Unió és a lengyel kormánypárt közt. Szydlo helyére Mateusz Morawiecki lépett, akit a nemzetközi körök megbízhatóbbnak tartanak.




Decemberben a Európai Bizottság döntést hozott arról, hogy jogi eljárást indít Lengyelország ellen, amiért eltér a bevándorláspártiság és a liberális demokrácia eszméjétől.

http://www.hidfo.ru/2018/01/levaltottak-a-lengyel-vedelmi-es-kulugyminisztereket/