Irán külügyminisztériuma szerint a ballisztikus rakéta-program továbbfolytatása nem ütközik az atomprogram kapcsán kötött egyezménybe, emiatt tárgyalásokat sem folytatnak a leállításáról.

Nem hajlandó tárgyalásokat folytatni a védelmi célú ballisztikus-rakéta program leállításáról az iráni kormány, amiért az nem ellenkezik semmilyen, a közelmúltban megkötött nemzetközi egyezménnyel. Bahram Gászemi, a külügyminisztérium szóvivője pénteken tagadta az azzal kapcsolatos sajtóértesüléseket, hogy a fegyverkezési programmal kapcsolatban engedményeket tennének.

A nap folyamán a Reuters hírügynökség írta azt iráni és nyugati tisztviselőkre hivatkozva, hogy Irán készen áll tárgyalásokat folytatni a ballisztikus-rakéta programról hat nemzetközi közvetítővel, melyek az atomprogram kapcsán kötött egyezményt is aláírták.

“A külföldi tisztviselőkkel tartott valamennyi diplomáciai találkozó során Irán hangsúlyozta, hogy a ballisztikus-rakéta program nem alku tárgya, és nem ütközik az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231. határozatába” – mondta.

Az ENSZ 2231. határozatát 2015-ben fogadták el egy több évig húzódó tárgyalássorozat után, melynek eredményeként feloldották az atomprogram kapcsán hozott Irán elleni gazdasági szankciókat. A szankciók eltörléséért cserébe Irán vállalta, hogy garanciákat ad az atomprogram békés voltára vonatkozóan. A tárgyalások során az amerikai fél mindvégig próbálta bevonni az egyezménybe a ballisztikus rakéták hazai fejlesztési programjának leállítását, sikertelenül.

A napokban ismét sajtóhírek formájában kezdett terjedni, hogy Irán állítólag hajlandó lenne tárgyalni a program leállításáról.

http://www.hidfo.ru/2017/10/iran-nem-mond-le-ballisztikus-raketa-programjarol/