Finnország belügyminisztériuma egy olyan program bevezetését tervezi, melynek részeként nagyobb szociális juttatásokat, és ingyen lakást kapnának az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjai, közvetlen miután hazatérnek a háborúból.

Finnország belügyminisztériuma az integráció szintjének fokozása érdekében állt elő ezzel az elgondolással, melynek részeként lakást és megélhetést biztosítanának a Közel-Keletről hazatérő dzsihádistáknak – áll az Ilta-Sanomat finn napilap beszámolójában.

Bár a lap felhívja a figyelmet arra, hogy ez a terrorszervezetben résztvevő személyekre bátorító jelleggel is hathat, a belügyminisztérium szerint a szociális munkásoknak a gyakorlatban kell megoldaniuk ezt a problémát. A beszámoló szerint egyébként is morálisan megkérdőjelezhető a program, mert a törvénytisztelő állampolgárok gyakran éveket kell várjanak arra, hogy lakhatási támogatást kapjanak, és a belügyminisztérium a várakozási lista elejére helyezné a hazatérő gyilkosokat.

A lap szerint, bár a program alapelgondolása még formálódik, a lakhatás és segélyezés mellett ingyenes orvosi ellátást, pszichológusi segítséget is kapnának a Közel-Keletről hazatérő terroristák, hogy “fel tudják dolgozni az őket ért traumát”.

A finn rendőrség adatai szerint 80 olyan finn állampolgárról tudnak, aki külföldre utazott abból a célból, hogy terrorszervezet kötelékében harcoljon, de a pontos szám nem ismert.



http://www.hidfo.ru/2017/09/finnorszag-lakassal-es-segellyel-varja-a-hazatero-terroristakat/