A Németországba érkezett menekültek háromnegyede alkalmatlan arra, hogy öt éven belül munkába álljon, de akik munkaképesek, azok is csak a következő öt évben, egy nem meghatározható időpontban fognak munkába állni.

A menekültek integrációjáért felelős németországi biztos, Aydan Ozoguz a Financial Timesnak nyilatkozva azt mondta, Németország számára komoly kihívást jelent a menekültek integrációja, mert a következő öt évben csak minden negyedik menekült tud belépni a munkaerőpiacra.

„A többiek esetében pedig akár tíz évre is szükség lehet.”

– mondta.

Korábban a bevándorlást támogató liberálisok azzal indokolták a bevándorlás szükségességét, hogy ezzel lehet orvosolni a munkaerő-hiányt. Számos nagy német cég vezetője is tett ehhez hasonló kijelentéseket, a Daimler vezérigazgatója szerint például a menekülteknek lesz köszönhető a “következő német gazdasági csoda”.

Csoda, ha integrálni lehet őket

Ozoguz azonban az elmúlt két év tapasztalatait összegezve azt mondta, hogy a menekültek többsége “híján van bármilyen fajta szakmai képzettségnek vagy nyelvi képességnek”, ami segítené őket az elhelyezkedésben. Bár évekkel ezelőtt valóban érkeztek menekültek más országok felsőbb társadalmi rétegeiből is, a milliószámra érkező migránsok tekintélyes hányada analfabéta, és nemhogy németül nem tud, de saját nyelvén sem tud írni-olvasni. A német hatóságok rajzos ábrákkal próbálták megtanítani őket az alapvető viselkedési normákra, hogy legalább a konfliktusok valószínűségét csökkenteni lehessen.




A szövetségi munkaerőpiaci ügynökség kutatásából például kiderült, hogy a szíriai menekülteknek csak 45%-a végzett el valamilyen iskolát. Ozoguz elmondása szerint az a fő prioritás, hogy megtanítsák a menekülteket németül, mert ezáltal hozzáférhetnének olyan képzésekhez, melynek segítségével később munkát találhatnának. Erre amiatt van szükség, mert a menekültek többsége korábban is csak olyan helyen tudott elhelyezkedni, ahol nem kellett beszélniük.

„A múltban nagyon gyorsan elhelyeztük az embereket olyan állásokba, ahol nem kellett beszélniük, és most 40 év után azt kérdezzük tőlük – hogyan lehet, hogy még mindig nem tudtok németül?”

Nem akarjuk megismételni ezt a hibát” – mondta.

A menekültügyi biztos gyakorlatilag azt közölte a német lakossággal, hogy beengedtek az országba több millió analfabétát, akiket most jó eséllyel tíz éven át a német adófizetők kell eltartsanak, de a korábbi tapasztalatok alapján évtizedek után sem várható, hogy megtanuljanak németül és integrálódjanak.

Korábban a pénzügyminiszter azonban egyértelműbben fogalmazott: Wolfgang Schauble egy interú során teljesen nyíltan beszélt arról, hogy nem a munkaerőhiány miatt engedik be az afrikai és arab migránsokat, hanem abból a célból, hogy közösüljenek az európaiakkal.




http://www.hidfo.ru/2017/06/menekultugyi-biztos-beengedtunk-egymillio-migranst-most-tiz-even-at-el-kell-tartsatok-oket/