A német kancellár szerint Európa függetlenül, az Amerikai Egyesült Államok nélkül kell döntéseket hozzon.

A NATO-csúcstalálkozó és a G7-vezetők találkozója után Angela Merkel német kancellár vasárnap nyilvánosan kijelentette, hogy „Európa saját kezébe kell vegye a sorsát”, mert a nyugati szövetséget megosztja a britek Európai Unióból kilépése és Trump kevésbé együttműködő hozzáállása.

Napokkal ezelőtt a kancellár egy Münchenben tartott kampányrendezvényen már beszélt arról, hogy tapasztalatai szerint az európai országok nem számíthatnak többé más segítségére. Később a NATO-csúcstalálkozó után a G7-vezetők szicíliai találkozóján szintén arról beszélt, hogy „mi európaiak a saját kezünkbe kell vegyük a sorsunk alakítását.”

Merkel hozzátette, hogy az európai országok továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy jó kapcsolatot ápoljanak az Egyesült Államokkal, de eközben Európa saját maga kell határozzon a sorsáról.

Mivel Merkel szavait ő maga és az európai sajtó is fordulópontként kezelte, a német kancellár ezzel a nyilatkozattal gyakorlatilag elismerte, hogy Európa eddig nem saját maga határozott a sorsáról, hanem az Egyesült Államok határozott helyettünk.



A nyilatkozat azt követően hangzott el, hogy Donald Trump azt mondta, „több időre van szüksége” ahhoz, hogy eldöntse, az Egyesült Államok továbbra is támogassa-e a párizsi klímavédelmi egyezményt. Az amerikai sajtó azonban a nap folyamán olyan információkat hozott nyilvánosságra, miszerint az Egyesült Államok várhatóan kilép az együttműködésből.

Trump azzal indokolta a kilépés lehetőségét, hogy a klímavédelmi egyezmény visszaveti az amerikai ipar fejlődését, és munkahelyek szűnnek meg, gyárak zárnak be miatta az Egyesült Államokban.

http://www.hidfo.ru/2017/05/merkel-europa-tobbe-nem-szamithat-az-egyesult-allamokra/