A demokratikus választások semmilyen hatást nem gyakoroltak az amerikai fegyvergyártó cégek tevékenységére: Lengyelországgal könnyedén megvetették az amerikai helikoptereket, és tovább folytatódik az erőteljes lobbitevékenység Kelet-Európában.

Lengyelország 2017-ben megkezdi a hadsereg modernizálását, ennek részeként vásároltak újabb helikoptereket a Lockheed Martin amerikai fegyvergyártó cégtől. A védelmi miniszter, Antoni Macierewicz közlése szerint az új gépek márciusban érkeznek meg Lengyelországba. Ez a tétel azonban csak apró részlete a 14,5 milliárd dolláros katonai költségvetésnek, amit a lengyel tisztviselők decemberben tettek közzé, és amellyel ismét az amerikai fegyvergyártó cégek fognak profitálni. A lengyel hadsereg többek között 1200 drónt is vásárol, emellett három új hajóra és számos tengeralattjáróra tesz szert a haditengerészet.

Elmondása szerint a beszerzés „hosszadalmas folyamat” volt, annak a rengeteg papírmunkának köszönhetően, amit az euro-atlanti országokban intézni kell egy ilyen üzlet előtt.

Az új helikopterek megvásárlásával egyidőben 3500 amerikai katona is érkezik Lengyelországba, az USA nem meghatározott időtartamú katonai jelenlétének erősítésére.

A Lockheed Martin lobbitevékenysége az ukrán válsággal erősödött fel látványosan Közép- és Kelet-Európában: liberális ellenzéki és kormánypárti lapokat egyaránt megtaláltak az amerikai cég lobbistái. Ilyen látogatások alkalmával ezek az újságok ugyanazon a héten egymástól függetlenül kezdik népszerűsíteni az amerikai fegyvergyártó cég egy-egy gyártmányát; újságíróik logikai struktúrát gyártanak és érveket sorakoztatnak fel, miért érné meg Magyarországnak megvenni akár a használt, elavult amerikai gyártmányt is.

http://www.hidfo.ru/2017/02/a-valasztasok-nem-hatraltattak-a-lockheed-martin-lobbitevekenyseget/