Letartóztattak egy német titkosszolgálati alkalmazottat, aki bizalmas információkat szivárogtatott ki az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek.

A The Guardian hírügynökség szerdán azt írta, a német hatóságok egy olyan titkosszolgát tartóztattak le, aki a terrorszervezet németországi tevékenységének elemzésével volt megbízva, de később kiderült róla, hogy maga is azonosulni tud a terroristák propagandájának üzeneteivel. Az őrizetbe vett személy esetében arra figyeltek fel, hogy hamis profilok használatával radikális iszlamista komment-üzeneteket tett közzé az interneten, és ennek során számos alkalommal bizalmas információt is nyilvánosságra hozott az ügynökség munkájával kapcsolatban.

A sajtóhírek megjelenését követően a szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal egy közleményt tett közzé, melyben elismerte, hogy egy „iszlamista-gyanús személyt” fedtek fel az állomány soraiban.

Az őrizetbe vett személy egy 51 éves ügynök, aki korábban banki alkalmazottként dolgozott, és 2016 áprilisában állt az alkotmányvédelmi hivatal szolgálatába. A lap azt írja, a leleplezett dzsihádista kifejezetten abból a célból épült be az Alkotmányvédelmi Hivatal állományába, hogy ott bizalmas információkhoz jusson, melyeket társai később felhasználhatnak a hivatal Kölnben működő irodája elleni terrortámadáshoz.

Szeptemberben Thomas de Maiziere német belügyminiszter azt mondta, mintegy 500 potenciális dzsihádista él Németországban, akiknél fennáll a veszélye, hogy terrortámadást követhetnek el. A belügyminiszter ugyanakkor a kis csoportokban működő terrorsejteket és magányos merénylőket nevezte meg fő kockázati tényezőként.


http://www.hidfo.ru/2016/12/lelepleztek-beepult-egy-dzsihadista-a-nemet-titkosszolgalatba/