Kedden megkezdődött Belorusszia fővárosában az ukrán válság rendezését tárgyaló úgynevezett „normandiai formátum” következő állomása; Oroszország, Franciaország és Németország külügyminiszterei Minszkben tárgyalnak a konfliktus deeszkalálásáról.

A találkozón résztvevő miniszterek megvitatják, milyen politikai reformok szükségesek ahhoz, hogy Kelet-Ukrajnában a feszültséget enyhíteni tudják, emellett egyeztetést folytatnak számos olyan intézkedésről, melynek kapcsán már 2015-ben megállapodás született, ám a mai napig nem teljesültek.

Ukrajna 2014 áprilisa óta folytat hadmozdulatokat azokon a területeken, melyek 2014 februárjában nem ismerték el a nem-demokratikus úton hatalomra jutott kijevi atlantista kormányt, ehelyett döntést hoztak az elszakadásról, illetve később saját országgyűlési választásokat tartottak.

2015 februárjában az ukrán küldöttség és az elszakadó régiók képviselői megállapodást írtak alá Minszkben, ami lefektette a válság rendezésének alapjait: a minszki egyezmény többek között gondoskodott a tűzszünetről, és a frontvonalról a nehézfegyverzet kivonásáról.

A minszki egyezmény 10. cikke előírja, hogy minden külföldi fegyveres el kell hagyja Ukrajna területét. Az egyezményben foglaltak ellenére jelenleg is tucatnyi NATO-tagállam fegyveres erői állomásoznak Ukrajnában, különböző hadgyakorlatokra és kiképzési feladatokra hivatkozva.


http://www.hidfo.ru/2016/11/minszkben-targyalnak-az-ukran-valsag-rendezeserol/