Budapest, 2016. október 16. Résztvevõk a Lehet Más a Politika (LMP), az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért (PM) közös demonstrációján a fõváros V. kerületében, a Szabad sajtó úton 2016. október 16-án. Az ellenzéki pártok a Népszabadság megszüntetése és a korrupció ellen tüntettek. MTI Fotó: Mohai Balázs

Budapest, 2016. október 16.
Résztvevõk a Lehet Más a Politika (LMP), az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért (PM) közös demonstrációján a fõváros V. kerületében, a Szabad sajtó úton 2016. október 16-án. Az ellenzéki pártok a Népszabadság megszüntetése és a korrupció ellen tüntettek.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Nyílt lázadásra uszítanak a törvényes kormány ellen, – s ezt merészelik forradalomnak nevezni.

Ellenzéki tüntetés a Népszabadság felfüggesztése és a korrupció ellen

A Népszabadság kiadásának felfüggesztése és a korrupció ellen tüntettek vasárnap délután Budapesten az LMP, az Együtt és a PM szervezésében.

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője azt hangsúlyozta: Magyarországon a korrupció nem a kormányzás sajnálatos mellékterméke, hanem “maga a rendszer”, a szisztémát pedig mára szinte tökéletesre csiszolták a felügyeleti szervek átalakításával; utóbbiak között megemlítette az ügyészséget, a Nemzeti Választási Bizottságot és az Alkotmánybíróságot.

A politikus szerint a kormányzat azért akarja elhallgattatni a civil szervezeteket és a független(sic!) médiumokat, “akik szembesíteni képesek őket a saját hazugságaikkal”, mert a kormányoldal virtuális valóságot épít, s ha ez a törekvés sikerrel jár, hermetikusan zárttá tehető a rendszer.

Hargitai Miklós, a legutóbb múlt szombaton megjelent Népszabadság munkatársa arról beszélt, a tulajdonos mindeddig nem adott magyarázatot a lap bezárására, ugyanakkor a lépést – amely szavai szerint nagyobb kárt okozott az orgánum egész éves veszteségénél – úgy tették meg, hogy nem tájékoztatták az akkori vezérigazgatót, aki, amikor megtudta ezt, leköszönt posztjáról. Kifogásolta, hogy azt a lapot zárták be, amely korrupciós ügyekről írt, és nem azokat a politikusokat, akik “könyékig turkáltak a közösben”.

A Lopják a szabadságunk. Repüljenek! című demonstráción Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a magyar társadalom rákjának nevezte a korrupciót, hangsúlyozva, hogy közel a halál, noha törvények sorával garantálni lehetne az elszámoltathatóságot, megköthető volna a politikusok keze.

Az LMP-s politikus szerint az ország történetének legsúlyosabb, államilag szervezett és segített csalássorozata zajlik az uniós források körül, amelyeknek általában a felét ellopják, így “minden magyar emberre jut egymillió ellopott pénz”. Hozzátette: ebből a pénzből médiajelenlétet éppúgy szervezhetnek, mint “az ország történetének egyik leggyalázatosabb félelemkeltő kampányát”, s arról beszélt, “2018-ban évtizedekre dőlhet el Magyarország sorsa”, ha akkor nem sikerül a kormányváltás, akkor már csak – az általa nem támogatott – forradalom jöhet. “Csak azzal két baj van: (…) a magyar embereknek az a baj, hogy nem tudjuk hogy mikor fog elkövetkezni, a hatalomnak pedig az a baj, hogy nem tudja, hogy az a testi épségére mennyire lesz veszélyes. Tegyünk meg mindent azért, hogy ne is kelljen megtudniuk” – mondta.

Juhász Péter, az Együtt alelnöke arról beszélt, hogy a korrupciónál már csak az nagyobb, történelmi bűn, hogy a miniszterelnök nyugat helyett kelet felé fordítja az országot.

A tüntetők között többen az Együtt transzparensét vagy a PM zászlaját emelték a magasba, néhányan Kossuth-címeres táblákkal tiltakoztak, az összegyűltek a kormányzati szereplők vagy intézkedések említésekor többször füttyel vagy sípszóval fejezték ki nemtetszésüket, a Népszabadság felfüggesztése kapcsán pedig azt skandálták: nem hagyjuk!

Úgyhogy készülhetnek a magyarok. Mert a liberálisok és a szocialisták addig tüntetnek majd, míg valami komoly baj nem történik, s ki nem provokálják emberek tucatjai, vagy akár százai halálát. A forgatókönyv ismeretes, akárcsak annak idején Kijevben. Csak az ország feliratot változtatják meg a ‘Gladio’ titkos szervezői.

KIEV, UKRAINE - JANUARY 24: Anti-government protesters clash with police on Hrushevskoho Street near Dynamo stadium on January 24, 2014 in Kiev, Ukraine. After two months of primarily peaceful anti-government protests in the city center, new laws meant to end the protest movement have sparked violent clashes in recent days. (Photo by Brendan Hoffman/Getty Images) *** Local Caption ***

Kijev 2014. január 24.

MTI – SzRTI