Dimitris Avramopoulos, az Európai Bizottság belügyekért és migrációért felelős biztosa azt mondta, az EU létrehoz egy külön hivatalt, aminek az lesz a feladata, hogy visszaküldje az illegális bevándorlókat származási országaikba. Eddig az EU hivatalai nem foglalkoztak annak lehetőségével, hogyan távolítják el az illetéktelenül itt tartózkodó idegeneket.

A migrációs biztos elmondása szerint az európai határ- és parti őrség keretein belül jön létre az új hivatal, aminek fő feladata az illegális bevándorlók származási országaikba visszajuttatása lesz. Avramopoulos Bécsben a “Migráció a balkáni útvonalon” konferenciát követő sajtótájékoztatón tette a bejelentést, ami egyben arra is emlékeztet, hogy az Európai Uniónak eddig nem voltak olyan intézményes keretei, amely érdemben kezelni tudta volna a bevándorlást. A migráció kezelése során a sajtó is elsősorban a menekültek ellátásáról beszélt mint “problémamegoldásról”, miközben azokat a migránsokat, akiknek menedékkérelmét elutasították, rendszerint nem sikerül eltávolítani az EU területéről, hiszen a hatóságok meg sem találják őket.

Tavaly decemberben a svéd hatóságok arról számoltak be, hogy több mint tizennégyezer olyan migráns tűnt el az országban, akiknek menedékkérelmeit elutasították. A vonatkozó statisztika szerint minden három elutasított menedékkérelemből kettő végződik eredménytelen deportálással. A migránsok az előtt tűnnek el nyomtalanul, hogy a hatóságok külföldre szállíthatnák őket, tehát a migrációs válság egyik fontos jellemzője, hogy többnyire azok a migránsok is Európában maradtak, akiknek a menedékkérelmeit elutasították. Az elutasítás esetükben annyit jelent, hogy a továbbiakban nem legálisan, hanem illegálisan élnek Európában.

A nyár folyamán, Görögországban az idomeni tábor kiürítését követően is több ezer migráns tűnt el nyomtalanul. Finnországban szintén több ezer migráns tűnt el nyomtalanul, emiatt kész tény, hogy az Európai Unió tagállamai nem tudják kezelni a bevándorlást, akkor sem, ha a menedékkérelmek egy részét el is utasítják. Avramopoulos bejelentése egyelőre csak kezdeményét jelenti annak, hogy az EU egyáltalán hajlandóságot mutatna az illegális bevándorlók eltávolításával érdemben is foglalkozni.


http://www.hidfo.ru/2016/09/az-eu-hajlandosagot-mutat-az-illegalis-bevandorlok-deportalasara/