Harmadával csökkent az emberek Európai Uniós intézményekbe vetett bizalma, ez vezetetett végül a britek kilépéséhez. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a brit kormánnyal folytat tárgyalásokat a kilépés kapcsán: szerinte akkor lenne demokrácia, ha az emberek az Európai Unióra szavaznának.

Londonban tesz kétnapos munkalátogatást Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. A politikus mandátuma kezdetekor egy “erősebb és demokratikusabb” Európát jelölt meg célkitűzésként, ám a britek egy júniusi referendumon az Európai Unió ellen szavaztak, ezért Schulz szerint már nincs demokrácia.

Schulz Londonban tett látogatásakor azt kifogásolta, hogy a referendumon más országokhoz képest alacsony volt a részvételi arány, emiatt valójában nem a britek többsége döntött arról, hogy ki kell lépni az Európai Unióból.

Az Eurostat nemrég nyilvánosságra hozta az uniós hivatalokba vetett bizalomra vonatkozó adatokat. A bizalomindex alakulása szerint az EU hivatalainak megítélése nagy mértékben leromlott, hiszen 2002-ben még az emberek 59%-a volt jó véleménnyel az uniós intézményrendszerről, mára azonban ez 42%-ra csökkent. Ráadásul az Egyesült Királyságban ez az érték mindössze 27 százalék, és korábban soha nem is érte el a többségi arányt. Ennek megfelelően a választási hajlandóság is fokozatosan csökkent az utóbbi évek során.

Schulz szerint emiatt a brit referendum nem felel meg a demokrácia normáinak, és a választások akkor lennének megfelelőek, ha az emberek megbíznának az uniós intézményrendszerben.


http://www.hidfo.ru/2016/09/schulz-a-brit-referendum-nem-felel-meg-a-demokratikus-normaknak/