nicolas-sarkozy-hidfo-ru

Nicolas Sarkozy, Franciaország korábbi elnöke azt mondta, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy újraválasztása esetén népszavazást írna ki az uniós tagságról.

Az elnökjelölt pénteken a BFMTV francia hírügynökségnek adott interjú során kijelentette, hogy bár nem a referendumot tartja megoldásnak az Európai Unió válságára, nem zárja ki a népszavazás megtartásának lehetőségét, ha az emberek ezt akarják. Sarkozy azt mondta, nem lehet Európa sorsáról úgy dönteni, hogy az emberek fotelban ülve referendumot követelnek, mert ez önmagában semmit nem old meg.

“Nem zárom ki a referendum megtartásának lehetőségét. De a problémákra nem ez az elsődleges megoldás.” – mondta.

Szeptember elején Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője ígéretet tett arra, hogy népszavazást ír ki az uniós tagságról, ha 2017-ben megnyeri az elnökválasztást. Úgy tűnik, a francia társadalom már olyan mértékben nincs megelégedve az Európai Unióval, hogy az EU-tagságról kiírandó referendum egy alapvető ígéretté vált, amit a választási győzelemhez fel kel vállaljanak a jelöltek.

Egy nem sokkal a brit referendum után Franciaországban végzett közvélemény-kutatás során a megkérdezettek 55%-a mondta azt, hogy szerinte nem kellene népszavazást tartani az uniós tagságról. Közel minden második francia állampolgár viszont támogatná a népszavazás kiírását.


http://www.hidfo.ru/2016/09/franciaorszag-is-nepszavazast-tartana-az-eu-tagsagrol/