Merkel Hollande hidfo.ru

Látványossága ellenére semmilyen eredményt nem hozott Matteo Renzi olasz miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, és Francois Hollande francia elnök találkozója.

Tiberio Graziani, a Geopolitikai és Társadalmi Tudományok Intézetének elnöke az eseményt követően arra mutatott rá, hogy a Ventotene szigeten történt találkozó volt az európai vezetők első csúcstalálkozója a britek kilépése óta. Bár Matteo Renzi a megbeszélést követően kijelentette, hogy “az európai projekt nem ért véget”, mindhárom vezető sokkal inkább saját belpolitikai problémáival van elfoglalva, ahelyett, hogy az Európai Unió “fragmentálódásának” folyamatát visszafordítanák.

“Minden, amit a gazdasággal, közös biztonsággal és a migránsokkal kapcsolatban mondtak, nem volt egyéb, mint üres frázisok sokasága. Különösen, ha a védelmi kiadások drámai esését, a kutatási és kulturális források megvonását tartjuk szem előtt, ami most Olaszországban történik.”

Graziani ugyanakkor azt mondta, az európai országoknak a NATO tagjaként teljesen értelmetlen és hasztalan lenne az USA iránymutatását követniük a Földközi-tengeren, hiszen elsősorban egy európai probléma, azon belül is olasz probléma, amivel Európa a térségben szembe kell nézzen.

“Renzi reménykedik az úgynevezett európai projekt újraindításában, mert ez már kezdetektől az ő elgondolása volt. A végén azonban semmilyen eredményre nem jut ez a törekvés. Tisztában kell lennie a tényekkel, gazdasági tekintetben ez a háromoldalú találkozó elsősorban az EU német-domináltságát hivatott hangsúlyozni.”

A szakértő szerint ez az úgynevezett “újraindítás” elképzelhető ugyan, de az Európai Unió jelenlegi hatalmainak politikai és gazdasági súlyától függ minden. Olaszország pedig egyre rosszabb pozícióba kerül ebben a viszonyrendszerben. “Európa vezető alakjai ma már nem rendelkeznek olyan mértékű eltökéltséggel és határozott jövőképpel, mint az európai integráció kezdetekor Altiero Spinelli, Colorni és Rossi. Olaszország egy mediterrán ország; hacsak nem tudja határozottan megoldani a migránsproblémát, és nem válik olyan szereplővé a régióban, ami képes biztosítani a stabilitást, és amire a szövetségesek méltán támaszkodhatnak, az egész európai kontinens szenvedni fog.”

Júniusban egy népszavazáson a britek 51,9%-a döntött az Európai Unióból kilépés mellett. Nem sokkal a referendum eredményének bejelentését követően David Cameron brit miniszterelnök – aki az uniós tagság fenntartása mellett kampányolt – bejelentette lemondását.


http://www.hidfo.ru/2016/08/ezuttal-sem-inditjak-ujra-europat/