Franciaország és Németország nyomást fejt ki az ukrán államfőre, hogy ismerje el az Ukrajnától függetlenedő régiók önrendelkezését, még az ott megrendezett választások előtt.

Petro Porosenko Berlinben tett látogatása az ukrán sajtót is szembesítette azzal, hogy az államfő elveszítette nyugat-európai támogatását, és mostanra a francia, német vezetők a Donbassz régió függetlenedését támogatják. A Kijev központú Weekly Mirror kormány-közeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az államfő csak elutasítást talált a Berlinben tartott találkozón, és a nyugati vezetők már határozottan Ukrajna decentralizációját, föderalizálását, a függetlenségi törekvések jogi megalapozását képviselik.

A látványos fordulat oka, hogy a nyugati vezetők nem tudnak kit támogatni Ukrajnában: Petro Porosenko támogatottsága 20%-ra alá esett, vagyis közel harmadára csökkent megválasztása óta. A Mittelbayerische Zeitung német napilap hétfőn megjelentetett publicisztikája szerint Porosenko bukása elkerülhetetlen, és amiatt próbál minél gyakrabban Nyugat-Európába utazni, hogy fenntartsa az európai támogatás látszatát, mert mostanra semmilyen belpolitikai támasszal nem bír Ukrajnában. “Petro Porosenko pártja csak papíron létezik, regionális és önkormányzati apparátus nélkül, és az elnök népszerűsége 20% alá csökkent.”

A Der Tagespiegel eközben arról számolt be, hogy Arszenij Jacenjuk ukrán kormányfő támogatottsága 2,8%-ra esett, és még a tél vége előtt végleg elveszítheti demokratikus legitimációját az a csoport, ami az EuroMajdant követően kormányra jutott. Egy ilyen fordulat azt jelentené, hogy Ukrajnában az atlantizmusnak minimális lakossági támogatottsága sincs, az EuroMajdan idején csak az épp fennálló hatalmi viszonyok elleni tiltakozás hajtotta az ukránokat a Nyugat csapdájába. A Jacenjuk-kormány azonban csak hatalomra jutása után 8 hónappal szerzett demokratikus legitimitást (a puccs 2014 februárban történt, a választásokat októberben írták ki), és most alig egy évvel azt követően, hogy egyetlen nagy protest-szavazás következményeként demokratikus felhatalmazást kaptak, ugyanígy el is veszíthetik azt.

Petro Porosenko a hét elején Berlinben találkozott a francia és német vezetőkkel, ahol megpróbált egy Moszkva elleni európai frontot létrehozni. A kísérlet azonban sikertelenül zárult: Angela Merkel és Francois Hollande nem volt hajlandó Porosenkoval közös platformra helyezkedni Oroszország ellen, ellenben az Ukrajnától fegyveres harccal elszakadó régiók függetlenségének jogi megalapozását szorgalmazták, és nyomást gyakoroltak Kijevre, hogy az tartsa be a Minszk-2 egyezmény feltételeit. Az egyezmény magában foglalja Ukrajna decentralizálását: ennek következményeként az ország hivatalosan egyben maradna, de a gyakorlatban a régiók külön államként működnének, és a központi kormány szerepe minimálisra csökkenne. A föderalizálás a magyar kisebbség számára is lehetőséget jelent a függetlenedésre; augusztus 15-én a magyar és ruszin közösség függetlenségét képviselő szervezetek együtt tüntettek Kárpátalja önrendelkezésének megadásáért.


http://hidfo.ru/2015/08/az-europai-vezetok-tamogatjak-ukrajna-decentralizalasat/