Tovább folytatják tömegdemonstrációikat a francia gazdák, mivel a kormány nem hajlandó megfelelő intézkedéseket hozni a mezőgazdaságot sújtó válság kezelésére, de eközben a szankciós politikát is tovább folytatná.

A Franceinfo szerint a gazdák országszerte újabb megmozdulásokat terveznek, miután a kormány töredékét sem adta annak a kárpótlásnak, ami a szankcióháború óta keletkezett veszteségek pótlására elegendő lenne, és biztosítaná legalább a tömeges csőd elkerülésének feltételeit. A francia gazdák az utóbbi hetek során több erőszakos megmozdulást is tartottak, úttorlaszokat állítanak fel, és követelik a felvásárlási árak növelését, valamint jelentős anyagi támogatást a kormánytól, ami lehetővé tenné, hogy ne menjenek csődbe egyik évről a másikra.

Az ország északkeleti részéről érkező gazdák úttorlaszt építettek az A37 és A4 autópályák több pontján, hogy blokkolják a Franciaországba érkező élelmiszerimportot. Az Oroszország elleni szankciók válaszlépései miatt ugyanis tavaly óta benn rekednek a termékek az uniós piacon. Olyan élelmiszeripari termékek, melyeknek célpontja eddig az orosz piac volt, most beáramlanak Franciaországba, ahol igen hamar túlkínálat alakult ki, és lenyomja az árakat. Egyes termékek esetében az alapanyagok felvásárlási árai is olyan mértékben csökkennek, hogy a termelők egyik évről a másikra már működési költségeiket sem tudják fedezni.

A Fraceinfo szerint az A37 és A4 több pontján ma délelőtt emeltek úttorlaszt, és sokan mezőgazdasági gépekkel is megindultak a blokkolt útszakaszok felé, hogy csatlakozzanak a blokádhoz. Az autópályákon kívül hidakat, közlekedési csomópontokat és népszerű turistaútvonalakat is blokád alá vesznek.

Franciaországban július 19 óta zajlanak a zuhanó felvásárlási árak miatt tüntetések. A mezőgazdasági minisztérium szerint az utóbbi egy év során tízből egy gazda csődbe ment. Párizs amerikai nyomásra továbbra is ragaszkodik az Oroszország elleni szankciókhoz.

http://hidfo.ru/2015/07/utlezarassal-blokkoljak-az-elelmiszerimportot-a-francia-gazdak/