Nigel Farage, a UK Independence Party (UKIP – brit függetlenségpárt) vezetője egy élő televíziós vita során kijelentette, hogy az Egyesült Királyság csak korlátozott ellenőrzéssel rendelkezik saját határai felett, ami a mostanra jelentős problémává váló bevándorlás legfőbb oka. Nigel Farage szerint az Európai Uniós tagság közvetlen felelős a tömeges bevándorlásért, mert lehetetlenné teszi, hogy a tagállamok ellenőrzést gyakoroljanak saját határaik felett, vagyis az EU-tagság önmagában az ellenőrizhetetlen és tömeges bevándorlást jelenti.

A párt elnöke az élő adásban így fogalmazott:

“Mit tehetünk a bevándorlás ellenőrzése érdekében az Európai Unió tagállamaként? Hadd mondjam meg Önöknek – semmit.”

Nigel Farage szerint az ország vissza kell szerezze az ellenőrzést saját határai felett – még ha ez az Európai Unióból kilépést is jelenti -, hogy saját maga határozza meg, minőségileg és mennyiségileg kik érkezhetnek az országba.

Nigel Farage

A pártelnök kifejtette, hogy jelenleg az összes többi párt támogatja az ország EU-tagságát, vagyis valamennyien támogatják a “nyitott ajtó” politikát és a tömeges bevándorlást. Farage ugyanakkor kijelentette, hogy ennyi bevándorlóval már lehetetlen bármit is kezdeni, ezt se a költségvetés, se a britek többsége nem tudja elviselni.

Elmondása szerint a kormány minden hét percben egy új házat kellene építsen, ha azt akarja, hogy az országba érkező bevándorlók ne nincstelen hajléktalanként és bűnözőként végezzék, tehát a gazdasági teljesítőképesség elérte határait, már nem megoldható többé a “nyílt társadalom” és a gazdasági jóléten alapuló multikulturális együttélés. Nigel Farage élő adásban hivatkozott egy közvélemény-kutatásra, miszerint a britek 77%-a akarja, hogy a kormány kezdjen végre valamit az országot ellepő külföldi tömegekkel.

Az ITV-ben látható élő vita a májusi választásokat megelőző kampány részeként, hat másik párt vezető politikusával zajlott le. Egyelőre nem egyértelmű, hogy melyik politikus nyerte a vitát. A kormány kijelentései azonban arról árulkodnak, hogy a választók részéről jelentős, az Európai Unióból kilépést elváró nyomásnak kell megfelelniük, mert David Cameron miniszterelnök korábban kijelentette, hogy választási győzelem esetén 2017-ben népszavazást írnának az Európai Unió elhagyásáról, tehát a lakosság elvárásai már a kormánypártot is arra kényszerítik, hogy az EU-ból kilépéssel kampányoljon.


https://hidfo2015.wordpress.com/