Holnap délután 15:00-kor civil csoportok tüntetést tartanak Budapesten az amerikai katonai jelenlét ellen - a megmozdulás az amerikai nagykövetség épülete előtt kezdődik, majd a tüntetők több másik helyszínre is átvonulnak. A szervezők hangsúlyozzák, az amerikai csapatok átvonulása térségünkön provokatív jellegű, és tiltakoznak az ellen, hogy az Egyesült Államok kelet-Németország határain túl haderőt állomásoztasson Európában. "NATO tagságunk veszélybe sodorja Magyarországot egy esetlegesen kitörő háború esetén. Szerbia példáját tartjuk helyesnek, mely ország a napokban is deklarálta, hogy nem kíván NATO-tag lenni."

A szervezők állásfoglalást tesznek amellett, hogy "a világbéke fenntartásához egy közép-európai demilitarizált, semleges sávot kell létrehozni, és nem szabad támogatnunk az USA és a NATO provokáló jelenlétét közép-európában, és Ukrajnában. Ukrajna területi integritásának kérdését a népszavazások kell, hogy eldöntsék, így támogatjuk az 1991-es kárpátaljai népszavazás eredményének érvényesítését."

Napokkal ezelőtt a balti országok és Ukrajna határára tartó amerikai páncélos haderő elérte térségünket. Március 14-én amerikai páncélosokat vasúti úton szállítottak Magyarországon keresztül, az amerikai haderő átvonulása Lengyelországban és Csehországban is a lakosság tiltakozását váltotta ki, és tömeges ellentüntetések kezdődtek.

A tüntetés célja "a magyar lakosság tájékoztatása az USA csapatainak kelet-európában történő jelenlétéről, és felhívás ennek veszélyeire, valamint NATO tagságunk esetleges újratárgyalásának felvetése."

A megmozduláshoz itt lehet csatlakozni (klikk a képre):