A lengyel hadsereg azonnali hatállyal behívta a tartalékosokat - ugyanazon a napon, amikor az ukrán határra tartó amerikai hadsereg első alakulatai megérkeztek az országba. A védelmi minisztérium tegnap adta ki a közleményt, majd erőteljes tájékoztatási-kampány kezdődött a lengyel médiában, hogy a tartalékosok órákon belül elérjék a számukra kijelölt alakulatokat. Tomasz Siemoniak védelmi miniszter szerint egy készenléti ellenőrzésről van szó, melynek célja a műveleti és mozgósítási készültség tesztelése. A katonai vezetők előzetes információval nem rendelkeztek a várható mozgósításról, azt közvetlen az amerikai csapatok érkezése után rendelték el.

A balti államokba és az ukrán határra tartó amerikai haderő hétfőn érte el Lengyelország területét, többek között Stryker lövészpáncélosok érkeznek, melyek az utakon nagy feltűnést keltve, amerikai zászlót lobogtatva haladnak végig. A látványos bevonulás azonban egyértelmű erődemonstráció, korábban ugyanis ugyanilyen egységeket szállítottak át Magyarországon, több mint egy héttel ezelőtt. Ha a mozgósítás gyorsasága számítana, értelemszerűen vasúti szállítással oldanák meg a kérdést, - hazánkon keresztül ilyen módon már március 14-én megérkeztek az amerikai páncélosok az ukrán-lengyel határra. Az a tény, hogy az amerikaiak látványosan, zászlót lobogtatva, a közutakon haladnak végig, az amerikai dominanciát hivatott bemutatni.

Ez a dominancia azonban eddig sem volt kérdés, a liberális sajtó büszkén tudatta a közvéleménnyel, hogy az amerikaiak látványos vonulással "bosszantják az oroszokat". "Bosszantják" - ezt a kifejezést használták az évszázad legnagyobb háborús készülődésére, ami miatt pillanatokon belül egy újabb nagy háború kellős közepén találhatjuk magunkat.

Lengyelországban és Csehországban már forrong a közvélemény az amerikaiak bevonulása miatt, a cseh hatóságok több helyen óva intették az embereket, nehogy megdobálják az átmenetileg a városokban tartózkodó amerikai páncélosokat. A magyarországi politikusok továbbra is hallgatnak az amerikaiak háborús készülődéséről, valamint arról, hogy ebben hazánk is közvetlenül érintett.



http://www.hidfo.net.ru/2015/03/24/az-amerikaiak-bevonultak-lengyelorszagba-elrendeltek-mozgositast