Az orosz Állami Duma külügyi bizottságának vezetője, Alekszej Puskov elmondása szerint miközben az Egyesült Államok arra ösztönzi Európát, hogy ne üzleteljen Oroszországgal, az USA továbbra is "pénzt csinál" az orosz piacból, és kiterjeszti Oroszországgal fennálló kereskedelmi kapcsolatait. Puskov elmondása szerint 2014 óta az USA és Oroszország közti kereskedelmi kapcsolatok több mint 7%-al bővültek, vagyis se a Krímben történtek, se az ukrán háború nem befolyásolta az amerikaiak üzleti döntéseit. Az orosz politikus egy Twitter-üzenetben hívta fel a figyelmet erre: "USA külügyminisztérium: 'Nem időszerű az Oroszországgal üzletelés'. Hogy van az, hogy 2014-ben az USA és Oroszország közt 7%-al bővült a kereskedelem? Nyomást gyakorolnak az EU-ra, de maguknak pénzt csinálnak."

Hídfő.net.ru | Alekszej Puskov

Puskov az amerikai külügy szóvivőjének bejelentésére hivatkozott, aki hétfőn felszólította Európát, hogy ne üzleteljen Oroszországgal. A szóvivő amiatt tette a bejelentést, mert Oroszország és Ciprus - vagyis az Európai Unió egy tagállama - katonai egyezményt írt alá.

Mint a fenti eset is mutatja, a diplomáciai kardcsörtetéssel ellentétben az amerikaiakat nem érdekli se a "demokrácia", se az "emberi jogok", se "Ukrajna területi egysége". Miközben az USA a Krím Oroszországhoz csatlakozása óta nyomást gyakorol az Európai Unióra, hogy az léptessen életbe oroszellenes szankciókat, a gyakorlat azt mutatja, hogy egyedül az Európai Unió szenved közvetlen anyagi veszteséget a szankciók miatt, miközben az amerikaiak tovább csinálják a profitot. Tehát Washington nyomásgyakorlásának mindössze annyi a célja, hogy piaci előnyhöz jusson a most születő Eurázsiai Unióban, miközben vetélytársait - az európai országokat - lehetőleg távol tartsa az eurázsiai piactól.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/04/az-amerikaiak-tovabb-uzletelnek-moszkvaval-csak-europat-hatraltatjak