Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

A mozgósítás kudarcba fulladt, egész falvak férfilakossága menekült el, korlátozhatják a hadkötelesek külföldi utazásait.

2015. január 29. - Andre Lowoa

mahir

Az úgynevezett „oktatási központokba” tegnap kezdték átszállítani a január 20-án mozgósított kárpátaljaiakat. Az idei mozgósítás első szakaszában Ukrajna-szerte ötvenezer 20-60 év közötti férfit akartak behívni, ebből Kárpátaljára háromezres kvóta esett – ami arányaiban duplája az országos átlagnak. Azonban az ukrán hatóságoknak a megyében csak az érintettek 75 százalékát sikerült elérniük, a többiek külföldön tartózkodtak. Tegnapi ungvári információink szerint azonban azok egy része sem jelentkezett, akiknek sikerült átadni a behívót. Azaz a 700-800 főből jó, ha pár száz mehet kiképzésre az elkövetkező hetekben. Úgy tudjuk, hogy Kijevben felmerült: Kárpátalján is megtiltják a 18–60 év közötti férfiak külföldre utazását – rövidesen kezdetét veszi a tavaly visszaállított sorkötelezettség miatti behívók kézbesítése is, ezért az alacsonyabb alsó korhatár. Luhanszk megye ukránok által ellenőrzött területein már meghozták ezt a döntést. Igaz, a keleti megyékből a férfilakosság már eddig is tömegesen menekült Oroszországba. Aligha véletlen, hogy Vlagyimir Putyin is „hozzájárul” a mozgósítás sikeréhez, az elnök a hadköteles ukrán férfiak ideiglenes tartózkodási engedélyét harminc napról kilencvenre hosszabbította meg.
Nem jobb a helyzet a kijevi vezetést támogató nyugati régióban sem. Ivano-Frankivszk megyében a lakosság akadályozza a hadkiegészítők munkatársait abban, hogy értesítsék a mozgósítandó személyeket. Tucatnyi település polgármesterei is támogatják a megmozdulásokat. Csernovici megyében egész falvak ürülnek ki, a helyi hadkiegészítő parancsnokság vezetője, Vitalij Csuraja szerint a férfilakosság különbuszokon távozik Lengyelországba. Kijev válaszul a már említett kiutazási tilalom mellett „a katonai felelősség elkerüléséért járó büntetőjogi felelősség” szigorítását tervezi, amely nemcsak a behívottakra, hanem a mozgósítást végző hivatalnokokra is vonatkozna. Ugyanakkor valószínűtlen, hogy ez meggátolja a mozgósítással szembeszegülők számának növekedését, mivel az amúgy is egyre inkább megkérdőjelezett „terroristaellenes hadművelet” népszerűségét tovább rontják a frontról érkező hírek. Az elmúlt napokban a szeparatisták támadásában független források szerint is ötszáznál is többen veszítették életüket, Debalceve térségében pedig több ezer ukrán katona kerülhet gyűrűbe. A kijevi cáfolatok ellenére egyre több hír jelenik meg az úgynevezett „elhatároló” egységekről, amelyek fegyvert használnak a visszavonuló csapatokkal szemben.
(Máté T. Gyula)
süti beállítások módosítása