Oroszország Kommunista Pártja az állami Dumában javasolta egy állásfoglalás elfogadását, amiben Oroszország kilátásba helyez bizonyos szankciókat és a diplomáciai kapcsolatok megvonását Litvániával. A hivatalos indoklás szerint erre azért van szükség, mert tegnap a litván államfő újabb, a diplomáciában elfogadhatatlan kijelentéseket tett. "A litván elnök tegnapi nyilatkozata után javasoljuk, hogy a külügy készítsen elő egy közleményt, hirdessen szankciókat Litvánia ellen és vegye fontolóra a diplomáciai kapcsolatok beszüntetését".

Litvánia régóta folytat háborús retorikát Oroszország ellen, kis és gazdaságilag-katonailag erőtlen országként a kormány kényszerpályán van. A felelőtlen kijelentések hónapok óta jellemzik a litván politikát.

Augusztus 31-én Dalia Grybauskaitė litván elnök bejelentette, hogy Oroszország gyakorlatilag háborúban áll Ukrajnával, Ukrajna pedig "Európa egészét védelmezi ezzel a háborúval". Az elnökasszony erre hivatkozva elkezdte kifejteni, hogy a NATO-tól "többet kell elvárni" Ukrajnával kapcsolatban. Végül pedig azt a következtetést vonta le, hogy "szükségessé vált, hogy a NATO katonai támogatást biztosítson és annyi szankciót iktasson be, amennyit csak lehet" Oroszország ellen. Az elnökasszony szerint "Oroszország nyíltan háborút visel egy ország ellen, ami közelebb akar kerülni Európához, vagyis gyakorlatilag háborúban áll Európával."

A háborús uszítást vélhetően nem saját jószántából folytatta, mert voltak előzetesen arra utaló jelek, hogy a NATO a balti államokon keresztül akarna újabb frontot nyitni Oroszország ellen. Augusztus 28-án egy forrásunk tájékoztatott arról, hogy a Magyar Honvédség harcoló csapatokat küld a balti térségbe, az előzetes tájékoztató alapján határvédelmi feladatokra. A MH főként az afganisztáni és iraki missziókban tapasztalt katonákból összevont századot azonnali hatállyal indította Litvániába, a kiküldetések előtt megszokott, esetenként több hónapos előkészítés elmaradt, az érintetteket közvetlen az indulás előtt értesítették. Az azt követő NATO csúcstalálkozót követően bejelentették a hadgyakorlatot Litvánia területén, amire a HM hivatalos nyilatkozatai szerint Magyarország is küldött csapatokat.

Hídfő.net.ru | Magyar csapatok LitvániábanMegérkeztek a magyar csapatok Litvániában - mi is kényszerpályán vagyunk

A Litvániával kibontakozó diplomáciai bonyodalom így sokkal inkább vezethető vissza a háborús készülődésre, mint hogy a katonai előkészületek megtételét követően miket mond egy kényszerpályán lévő politikus. Litvánia nem tehet arról, ami az országban zajlik, mert nincsen erejük arra, hogy megakadályozzák, - de az atlantizmus begyűrűzésétől szenvedni fognak mint mindenki más.



http://www.hidfo.net.ru/2014/11/21/kenyszerpalyan-litvania-nemsokara-ok-kapjak-szankciokat