Galagonya (Crataegus oxyacantha L.) paducel

 


Apró, fehér virágain és élénkpiros bogyóin kívül nagy tövisei vannak. Egyes fajtáinak virága dög­szagot áraszt. Sokáig a balszerencse és a halál szimbóluma volt, mivel a néphagyomány szerint Jézus töviskoszorúja is galagonya­ágakból készült. Éppen ezért egy hiedelem is fűződik hozzá, miszerint nem szabad virágzó galagonyaágat vinni a házba, mert halált hozhat. Más babona szerint viszont szerencsét hoz, jó termést, virágzása a tavasz első jele. A keresztény hagyományok szerint Mária szüzességét jelképezi.

 


Teának...

 

Jótékony hatását csak a 19-20. század során igazolták. Hatóanyagát a növény leveléből, virágából, vagy terméséből főzött tea adja:
-2 dl forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított galagonyalevelet, majd 15 perc elteltével szűrjük le és mézzel édesítve fogyasszuk naponta több alkalommal.

Virágait likőrök és borok ízesítésére használhatják,
leveleit frissen salátába keverhetjük.


Termését nyersen is fogyaszthatjuk, de lekvár is készülhet belőle:

 

 

-a megtisztított érett bogyókat nyomkodjuk szét, és öntsünk rá annyi vizet, hogy egyharmadáig ellepje. Tegyük hozzá a cukrot(tetszés szerint, mert nem savanyú gyümölcs), majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, izesithetjük fahéjjal, vaniliával és lassú tűzön állandóan kevergetve sűrítsük. Az elkészült lekvárt merjük kifertőtlenített üvegekbe.
A népi gyógyászatban szivgyógyszerként, nyugtatóként használták, de a mai gyógyszeripar is használj, mint gyógyszer alapanyag az:
anginás mellkasi fájdalmak megszüntetésére
magas vérnyomás csökkentésére
szívbetegségben szenvedőknél
a szívösszehúzódások hatékonyabbá tételére
szívritmuszavarok szabályozására

 

Drótos Tamás - Hernád Völgye H.H.K.