Még a korábbinál vártaknál is sötétebb jövőkép rajzolódik ki Ukrajna számára. Lenonyid Koszjancsuk, Ukrajna egyik olajipari mágnása bejelentette, hogy amennyiben a kormány továbbra is figyelmen kívül hagyja az olajipari érdekeltségek felszólításait, az azzal jár, hogy egy héten belül kifogynak a benzinkutak és az ukrán gazdaság egésze leállhat.

Koszjancsuk elmondása szerint az elmúlt 6 hónapban a kutak 20-30 millió dolláros veszteséggel számolhattak, emiatt kénytelenek drasztikusan növelni a benzinárakat. Miközben a világban akár 25%-al is csökkenhetnek az üzemanyagárak, Ukrajnában egyre drágább lesz tankolni. A kormány erre reakcióként a kereskedőket okolja az árak növekedéséért, és további adók kivetését helyezte kilátásba arra az esetre, ha tovább nőnek a benzinárak.

Ugyanakkor a benzinkutak készletei mindössze egy hétre elegendőek, éppen az ukrán kormány által beiktatott korlátozások miatt. Kijev a hrivnya elleni spekulációk miatt korlátozta a valutaváltást az országban, így a kereskedők nem tudnak elegendő valutát venni ahhoz, hogy a kutakat feltöltsék. A kifizetések előrefizetéses rendszerben zajlanak, így előbb kellene valutához jutniuk, fizetniük, utána kezdődhetne meg a feltöltés, vagyis jobb esetben is hetekig üresek lesznek a benzinkutak Ukrajnában. Koszjancsuk sajtótájékoztatón felszólította a lakosságot, hogy még most tankoljanak, mert az ország készletei egy hétre elegendőek, utána nem lesz benzin, ameddig Kijev meg nem oldja a problémát.

Kijevben fűtés, melegvíz sem lesz télen, valamint akadozni fog az áramellátás, mert az ország szénkészlete is kifogyóban van. Februárban fegyveres hatalomátvétellel egy az ország EU- és NATO-tagságát erőltető kormány jutott hatalomra, ami azonban a hétköznapi problémák megoldására még nagyhatalmi támogatással is alkalmatlannak bizonyult.



http://www.hidfo.net/2014/10/25/ukrajnaban-egy-heten-belul-kiurulnek-benzinkutak