Hídfő.net | Orvosok munkaruhákat égetnek Conakry központjában, Guinea.Orvosok munkaruhákat égetnek Conakry központjában, Guinea.

Egy öt fős csoportot Nzerekore-ba küldtek (ebből három orvos), hogy felmérjék a járvány ottani helyzetét. Hozzájuk csatlakozot még három újságíró is. A csoporttal három nappal ezelőtt megszakadt minden kapcsolat. A tetemeikre csütörtökön találtak rá, Nzerekore egyik latrinájában. "A három újságíró torka el lett vágva, az orvosokat halálra verték." - nyilatkozta Damantang Albert Camara, Guinea kormányának szóvívője.

Egy Yves nevű helyi lakos elmondása szerint "A találkozó rendben kezdődött a falu vénjeivel. Kölcsönösen üdvözölték egymást. Azonban ekkor fiatalok tűntek fel, akik rátámadtak a csoportra, és elhurcolták őket." Ez nem az első incidens Nzerekore-ban. Múlt hónapban helyi lakosok szintén orvosokra támadtak, amikor azok fertőtlenítőszerrel akarák lepermetezni a piac egyes részeit. A lakosok abban a hitben voltak, hogy az egészségügyi dolgozók tudatosan terjesztik a járványt.

A járvány terjesztéséért felelős orvosok legendája már többször felbukkantak a helyi médiákban és utcai szóbeszédekben. Be lehet ezt tudni az ottaniak babonás viselkedésének, azonban ne felejtsük el, hogy bizonyos gyógyszergyárak már most a profitra játszanak, amit az ebola-ellenes vakcina értékesítése hozhat.

Az ENSZ bejelentette, hogy a helyzet eszkalációját megakadályozandó csapatokat küld a térségbe. "Ennek a nemzetközi missziónak öt célja lesz: megállítani a vírus terjedését, kezelni a fertőzötteket, biztosítani az alapvető létfenntartást, az országokon belüli stabilitás helyreállítása és a további járványok kitörésének megakadályozása." - nyilatkozta Ban Ki-moon ENSZ főtitkár.

Az Egyesült Államok 3000 katonát küld a térségbe.


http://www.hidfo.net/2014/09/19/ebola-orvosokra-tamadt-helyi-lakossag-guineaban