Komló

A komlótoboz

 

Népies neve: szeleginy, sörkomló, sullyogó iszalag. "A sörgyártás növénye" A kenderfélék (Cannabaceae) családjába tartozó, árokpartokon, nyirkos helyeken termő kúszó, más növényekre felkapaszkodó, kétlaki növény. Gyógyászati célokra a teljesen még nem érett, zöld színű termésfüzéreit (komlótoboz) használják. A terméseket és a murvalevelek belső oldalát sárga mirigyek borítják. Ezek tartalmazzák elsősorban a hatóanyagokat. A növény június-júliusban virágzik, termése pedig szeptembertől érik.

A növény illóolajat (mircént, humulént), metilbutenolt, cseranyagokat, komló keserűanyagokat (humulont, lupulont), flavonoidokat tartalmaz.

A komló;

* bizonyítottan jó nyugtató- és altatószer,

* de használják étvágytalanság és gyomorpanaszok ellen,

* továbbá idegi eredetű hasmenés esetén is,

* gyakran más növényi nyugtatókkal (macskagyökérrel) együtt alkalmazzák,

* teája többek között a változókor problémáira ajánlott,

* a népi gyógyászatban emésztési panaszok kezelésére,

* külsőleg borogatásként fekélyek esetén alkalmazták.

 

Érdekesség

  • A rómaiak a fiatal komlóhajtásokat főzelékzöldségként fogyasztották.
  • Sörgyártáshoz, kenyérsütéshez is használják.

Jó tudni, hogy pl. autóvezetést és más nagy odafigyelést, jó koncentrációs képességet igénylő tevékenység végzése előtt nem javasolt teájának fogyasztása, mert elálmosít! A friss tobozok érintése bőrgyulladást okozhat.

 

Drótos Tamás - Hernád Völgye H.H.K.