A német Der Spiegel napilap szerint a NATO szakértői szkeptikusak a Kijev által indított délkeleti hadműveletek eredményességét illetően. A lap jelentése szerint a NATO gyakorlatilag elismeri, hogy Kijev vereséget szenvedett a donyecki és luganszki felkelőkkel szemben. Miután a milícia elfoglalta a luganszki repülőteret, egyértelművé vált a felkelők fölénye - áll a Der Spiegel hasábjain, ami egy nyugati katonai vezetőre hivatkozva azt írja, hogy a NATO emiatt radikálisan megváltoztatta az ukrán helyzettel kapcsolatos hozzáállását.

Úgy tűnik, a nyugati országok nem tudtak a legitim ukrán kormány eltávolítása útján, az ukrán hadsereg segítségével előrenyomulni az orosz határig. Az ellenállás sikeresen vette fel a harcot a mindinkább megtépázott, majd utóbb nyugati zsoldosokkal jelentősen felduzzasztott ukrán csapatokkal, ami nyílt állásfoglalásra kényszeríti a nyugati katonai szövetséget; ha az orosz határig akarnak nyomulni, azt nem tudják Ukrajnával leplezve véghez vinni, ehelyett a NATO nyílt beavatkozással lesz kénytelen felfejlődni az orosz határ mentén.

http://www.hidfo.net/2014/09/02/der-spiegel-kijev-elvesztette-haborut



Dél-Donbassz területén az elkövetkezendő napokban a népköztársasági erők nem terveznek átfogó támadást.

Bweg2GICEAAZHWY

Ilovajszk, Jelenovszka és Amvrozijevka környékén a népfelkelők csapatainak offenzivája már valószinűleg ma – legkésőbb holnap – befejeződik. A Sztarobesevo-Volnovaha térségében inditott valcmanista erőlködést gyorsan megasztották a miliciák, és megkezdődött a “felszámolási folyamat.” Nyalókakirály hordái csúfosan ráfizettek erre az újabb meggondolatlanságra. Legkevesebb hetven lator fizetett az életével.

2939d8a03fe1db13c113f54c

A “kazánok” folyamatosan ürülnek. Ahogyan érkeznek a körbezárt banditákhoz az egyre elkeseritőbb harctéri hirek, úgy adják meg egyre többen magukat.

Dél-Donbassz erői egyértelmően a Mariupoli frontra kezdenek összpontositani.

Az északi frontszakaszon – Luhanszktól délnyugatra Lutuginonál – kétségbeesett kisérletet tett a valcmanista horda, hogy a katlanban rotyogó latrokat valahogyan kimentse szorult helyzetükből – de ez a kisérlet is elhalt. Pedig ott nagyon komoly latorerők csoportosultak, amelyek még komoly veszélyt tudtak volna jelenteni egy északi – irányú sikeres kitöréssel – a Szeverszkij Donyec folyó fő átkelési pontja és Szcsasztye városára.

Nyalókakirály brigantijainak itteni kisérletének is komoly ára lett. Roppant technikai veszteségeket szenvedtek, és egyre – másra adják meg magukat a valcmanista zsoldosok. A jelek szerint már nagyon a végét járhatja hadfelszerelés tekintetében a latorhad.

lbua

A DNR Tájékoztatási Hivatalának tegnap esti közleményében foglaltak szerint a “terrorellenes” műveletek négy hónappal ezelőtti meginditása óta a kijevi latorhatalom 43 ezer zsoldosa veszett oda Donbasszban.

Mindezek dacára még azért elég komoly felszerelés robog vasúton Mariupol felé. Úgy tűnik, hogy Nyalókakirályék utolsó erőtartalékaikat mozgósitják a kikötőváros megtartásáért. Hiszen ha azt is elveszitik – márpedig a megtartása számukra lehetetlennek tűnő vállalkozás – megnyilik az út a népköztársasági erők előtt a Krimig, illetve északi irányba. Ám túl a katonai vereségen, a politikai hozadék lesz rettenetes a kijevi udvar számára. Zaporizzsja és Denyepropetrovszk már most “llenségesen” kezd mozgolódni velük szemben, ám a népfelkelők előre nyomulásával úgy felerősödhetnek ezek a mozgalmak, hogy az emlitett régiófővárosok párnára helyezett kulcsokkal várják a felszabaditókat.

bolond

A moszkvai külügyet eközbenben sokkolta Hetelej kijevi hadügyér “atomozós” kijelentése. Mindjárt javasolták is az ukránoknak a tábornok elmespecialisták általi azonnali megvizsgálását.

http://balrad.wordpress.com/2014/09/02/fronthelyzet-ujoroszorszagban/



Ma délelőtt Donbasszban a menekülő valcmanista latrok üldözése jelentette a népköztársasági erők számára a legfőbb elfoglaltságot.

A tegnap felszabadult Grabovszkojéban terepszemlét tartanak a helyiek, és felmérik a valcmanisták megjelenésével keletkezett károkat.

Jaszinovatajanál a milicsták felmorzsolták a “Sahtyorszk” latorzászlóaljat. Alig néhány hordatag került ki élve ebből a pokolból.

Sztarolaspa, Novolaszpa, Orlovo-Ivanovka, Kamenyka és Tonyenkoje térségében a DNR tüzérsége demoralizáló hatású, és rendkivül pusztitó tüzérségi tűzzel lőtte a délelőtt folyamán Nyalókakirály banditacsoportjait.

Peremozsnoje mellett jószerével hirmondó sem maradt a pribékcsoportból. Ebben a csatában nyolc tank, négy BMP, és hat darab “URAL” technikai veszteség mellé hozzávetőlegesen százhúsz martalóc pusztulása is a mai veszteséglistát gyarapitja.

Kruglik és Lutugino térségében még makacskodnak a fasiszták, de már nagyon megritkultak soraik. Ma estére – a népköztársaságiak szerint – a munka itt elvégeztetik.

Mariupolból viszont a városlakókat külső erőditési munkálatokra hajtotta ki a városban rekedt neonáci csürhe. Szükség is lesz majd a sok mély gödörre!