Angela Merkel német kancellár szerint nem maradhat válasz nélkül Oroszország Ukrajnában tanúsított viselkedése.

 

Az arcokifejezések mindent elárulnak...

 

A kancellár szerint az ukrán krízisnek nem lehet katonai megoldása, ugyanakkor Európa nem fogadhatja el csak úgy az orosz fél hozzáállását. Elismerte, hogy a kilátásba helyezett újabb Oroszország ellenes szankciók a német gazdaságra is negatív hatással lesznek, de szerinte a tétlenség Moszkva agressziójával szemben "nem opció... Mint mondtam, a szankciók a német vállalatokra is kihathatnak." - nyilatkozta egy berlini sajtótájékoztatón a német kancellár. "De hozzá kell tennem, hogy annak is hatásai vannak, ha átlépheted Európa határait és saját csapataiddal támadást indíthatsz más országok ellen". "Szemet hunyni az orosz fél viselkedése felett nem egy választási lehetőség. Éppen ezért szükség volt további szankciókat előkészíteni"

A német cégek tavaly 36,1 milliárd euró értékben exportáltak Oroszországba, elsősorban gépeket, gépjárműveket és vegyipari termékeket. Oroszország részesedése a német kivitelben így 3,7 százalékos volt. A kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke 100 milliárd euró volt. A német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) szerint 300 ezer németországi munkahely megmaradása függ az orosz exporttól.

Putyin orosz elnök a BBC-nek adott interjújában többek közt a kilátásba helyezett közvetlen tárgyalások folyamatáról is beszélt. Az elnök azzal vádolta az ukrán reguláris erőket, hogy szándékosan, "közvetlen irányzással" lövik a lakónegyedeket az általuk bekerített nagyvárosokban. Hozzátette: "És ez az, amiről, sajnálatosan, számos országban, egyebek közt Európában nem akarnak tudomást venni". Putyin kijelentette, hogy most egy "nagyon fontos folyamat kezdődik, a közvetlen tárgyalások folyamata". Úgy fogalmazott, hogy sokáig dolgoztak ezen Petro Porosenko ukrán elnökkel és európai vezetőkkel, és ennek eredményeképpen sikerült megállapodni "a kapcsolatok újbóli felvételéről". Az orosz államfő ezzel valószínűleg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna és Oroszország képviselőiből álló úgynevezett összekötőcsoport hétfőre, Minszkbe összehívott tanácskozására utalt. Andrej Purgin, az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság "kormányfőhelyettese" azt mondta, hogy a szakadárok egy vagy két képviselője is jelen lesz a hétfői tanácskozáson. A találkozót szombat este jelentette be a fehérorosz külügyminisztérium, a tárgyalások témájáról előzetesen nem közöltek semmit Az összekötő csoport ülésének összehívására a kelet-ukrajnai katonai helyzet súlyosbodása nyomán kerül sor, miután a múlt héten Kijev szerint Oroszország új frontot nyitott az ukrajnai konfliktusban: orosz katonák foglalták el a Donyeck megye déli részén fekvő Novoazovszk kikötővárosát, és - a szakadárok állítása szerint - körbezárták a szintén az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolt is.

EU-s források szerint napirenden lehet az orosz állampapírok vásárlásának tilalma az uniós szankciók keretein belül, azonban a hétfői nap folyamán még nem született végleges döntés. Mindeközben az ukrán központi bank holnaptól betiltotta a lakossági kártyás valutafelvételt, és a készpénzes tranzakciók valutanemét kizárólagosan az ukrán hrivnyára korlátozta. Rasmussen NATO főtitkár nyilatkozata szerint fokozni fogják a szervezet jelenlétét a keleti tagállamokban, lerövidítve ezzel a védelmi erők reakcióidejét.

 

 

 

Gölöncsér Miklós összeállítása