Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

Gerilla-gyógyászat: A kövérporcsin – Hadianyag!

2015. március 31. - Andre Lowoa
Lehet, hogy Nálad vagy közvetlen környezetedben is megterem, de eddig eldobtad! Szokták mondani, hogy előbb mindenki a saját háza táján nézzen szét, mert lehet, hogy gyémántbányára bukkan… ez valami olyasmi…
Kövérporcsin - A legtöbben csak úgy ismerik: gaz!
Valójában:
Hazánkban minden tájegységen fellelhető az alföldi részektől a hegyvidéki lankákig. Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve (leves, főzelék) is fogyasztják, valamint fűszerként is kiválóan alkalmazható. Nem árt, ha ismeri a jól felkészült katona! Az elcsigázottság, a kellemetlen gyulladások és a levert morál javítója lehet!
Összetevői:
 -Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény
-C-vitamin
-E-vitamin
-Glutation
-Oxálsav
-Alkaloidák
-Zsírsavak
-Kumarinok
-Flavonidok
-Szívglikozidok
-Glikozidok
Kövérporcsin gyógyhatása:
Szív és érrendszeri betegségek
Szív problémák
Érelmeszesedés
Koleszterin szint
Cukorszint (jó hatást gyakorol koleszterin és cukor szintre)
Immunrendszer erősítő
Védi az artériákat
Reumatikus megbetegedések (belsőleg és külsőleg pakolásként)
Izomgörcs fellazítása
Aranyér
Stressz
Álmatlanság
Bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek
Húgyúti betegségek, gyulladások
Fejfájás, megfázás, influenza
Fogínygyulladás (a vastaggal kiemelt kellemetlenségek ronthatják a katona koncentrációs képességeit)
Felhasználása:
Ízét a sóskához tudnám hasonlítani. Felhasználhatjuk salátának, salátaadaléknak, diétás ételekhez, illetve vegetáriánus konyhában fűszernek. Levelei és szárai nagyon finom, sós, fűszeres ízűek. A leveleket vajban megpárolva, levesek ízesítésére használható fel. Az idősebb leveleket főzelékként készíthetjük el. Sült húsokhoz, illetve grillezett ételekhez kiváló. Fiatal levelei a paradicsomsaláta finom ízesítője. A fiatal levelek még sószegény diétás ételek ízesítésére is alkalmas. A megkent kenyér tetejére tehetünk felaprított porcsint. Télire, megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve tartósítható. Szárítva elveszti értékes íz- és zamatanyagait, de fagyasztani lehet. Meleg ételekbe az utolsó pillanatban tegyük, így kevésbé veszti el zamatanyagait és magas C-vitamin-tartalmát.
Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült, duzzadt testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.
Gyűjtése egész nyáron lehetséges kora őszig, még virágzás előtt. Virágzás után veszít hatóanyagaiból, mivel onnantól a virágra/magra dolgozik, de még ebben az állapotában is jó a hatásfoka. Jellegzetessége miatt nem téveszthető össze semmivel. Ki gondolta volna, igaz, hogy ilyen értékes gyógynövényünk ez a kövérporcsin. Mielőtt tömegesen a komposztra vetjük, gondoljuk át, hiszen sok értékes anyagot tartalmaz. Értékeljük, és örüljünk, ha megtalálható a kertünkben vagy a környezetünkben. Jegyezzük meg „termőterületeit”!


Drótos Tamás – Tóth János

süti beállítások módosítása